Предложението на опозицията, отправено по-рано за задължаване на Министерския съвет да промени ПВУ в част "Енергетика" и за териториалните планове, не мина през ресорната комисия в Народното събрание. Заседанието бе свикано извънредно именно заради това настояване.

Виждаме какво се случва днес в страната, заяви в началото на заседанието Драгомир Стойнев. Според него не се спазват решенията на законодателния орган и попита какво се случва с преговорите за предоговаряне на ПВУ. Крайно време е да се вземе отношение по териториалните планове, смята червеният депутат, според когото и тези териториални планове са били заченати погрешно. Сега сме в състояние да правим неща на юруш заради едни милиони от ЕС, критикува депутатът от БСП.

От пълен хаос се оплака Драгомир Стойнев и заяви: "Ако смятате да продължавате да управлявате така, по-добре си подайте оставката". Така или иначе, според него, управляващите не могат да се справят с тези териториални планове.

Червените свикаха председателски съвет за ПВУ и енергетиката

Червените свикаха председателски съвет за ПВУ и енергетиката

Нинова е притеснена, че срещу протестиращите енергетици се използва сълзотворен газ

В Брюксел не се преговаря със страшилища, по думите му.

Стойнев настоя да се приеме предложението на опозицията, защото така щели да се успокоят хората.

Радослав Рибарски от ПП/ДБ смята, че опозицията не предлага решение на проблема, а поредно отлагане. Отлагането не решава проблемите, предупреди Рибарски и подчерта, че това поредно отлагане ще ни остави без териториални планове. Между него и Стойнев възникна спор чий е министърът на енергетиката.

Според Цончо Ганев от "Възраждане" мнозинството не изпълнява решението на Народното събрание за предоговаряне на ПВУ. Искаме да дойде тук вашият министър и да каже какво в направил. Да не се окаже, че не си е мръднал пръста и не е свършил нищо, настоя Ганев.

Кабинетът отложи новите териториални планове заради синдикатите

Кабинетът отложи новите териториални планове заради синдикатите

Обсъждането на т.н. Зелен преход ще стане след като властта постигне съгласие със синдикатите

Красимир Ненов, заместник-министър на енергетиката, дойде на заседанието и обясни, че от години се работи по териториалните планове. Темата за енергийния преход пък била много чувствителна.

Посочени ли са фирми в териториалните планове, попита го Драгомир Стойнев. За ПВУ са водени разговори от енергийния министър и министъра на околната среда и водите.

За ЕК алтернативно решение е да се намалят емисиите с 40%, стана ясно от думите на Ненов. Не стана ясно има ли фирми в плановете. Само опозицията бе за предложението, от ПП бяха против, а ДПС и ГЕРБ гласуваха "въздържал се" и така усилията на опозицията не надделяха.

Василев уверил, че ТЕЦ-овете работят до 2038 г.

Василев уверил, че ТЕЦ-овете работят до 2038 г.

Финансовият министър разговарял по въпроса с Борисов, Пеевски и Делян Добрев