Лидерът на БСП е притеснена, че срещу протестиращите енергетици се използва сълзотворен газ.

Какво са се разбрали премиерът Денков и Бойко Борисов за териториалните планове, попита Корнелия Нинова от трибуната в Партийния дом, докато се гледаше Законът за ВЕИ.

БСП, ИТН и "Възраждане" внесоха предложение, с което задължават властта да предоговори ПВУ в част "Енергетика" до 15 октомври и да докладва пред депутатите до 20 октомври. Нинова иска правителството да поиска отсрочка от ЕК за плановете и до 30 октомври да се внесат в ЕК териториалните планове за справедлив преход.

От МВР категорично заявяват, че срещу протестиращите днес не са използвани нито сълзотворен газ, нито други средства за разпръскване при масови мероприятия.

Червеният лидер поиска още днес това да влезе като извънредна точка и настоя за почивка и председателски съвет. Никола Минчев ѝ обясни, че той като заместник-председател на НС не може да припознае точката, това било в правомощията на Росен Желязков. Освен това днешните точки били разгледани в съответните парламентарни комисии.

БСП, "Възраждане" и ИТН искат забавяне с месец на подаването на плановете за зелен преход

БСП, "Възраждане" и ИТН искат забавяне с месец на подаването на плановете за зелен преход

Настояват НС да задължи Министерския съвет да поиска от ЕК отсрочка

Тошко Йорданов от ИТН припомни, че Народното събрание вече гласувало решение да се прегласува ПВУ.

Георги Гьоков пък поиска да се види кой копае гроб на енергетиката. Всичко останало било ала-бала.

Никола Минчев се опита да насочи опозицията как да свикат председателски съвет. Трябвали им 5 души, членове на съвета. Оказа се, че към момента има четирима от опозицията. После обаче се събраха шестима. Георги Свиленски настоя за почивка и извънредна комисия. Делян Добрев пък настоя за консултации по темата, между ПГ и извънредна енергийна комисия може да има, тъй като въпросът бил важен. Минчев обаче вижда само четирима членове на Председателския съвет. Затова пленарната зала продължи с разглеждане на Закона за ВЕИ.

Петима човека се събраха от Председателския съвет. Костадин Костадинов поиска 30 минути почивка за провеждането на извънредно събиране. Никола Минчев даде 20 минути и събра председателски съвет в зала 232.

Василев уверил, че ТЕЦ-овете работят до 2038 г.

Василев уверил, че ТЕЦ-овете работят до 2038 г.

Финансовият министър разговарял по въпроса с Борисов, Пеевски и Делян Добрев