Опозицията на "некоалицията" в Народното събрание - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", ще внесат проекторешение, което да задължи правителството да поиска от Европейската комисия отлагане с месец на подаването на плановете за справедлив преход на въглищните региони, за което крайният срок изтича днес. Това съобщи председателят на социалистите Корнелия Нинова.

"С това решение НС да задължи Министерския съвет да поиска от ЕК един месец отсрочка за представяне на плана, в който месец сме им разписали детайлен график по дати какво трябва да се направи като преговори със синдикати, като решения на Министерския съвет", обяви соцлидерът.

Кабинетът отложи новите териториални планове заради синдикатите

Кабинетът отложи новите териториални планове заради синдикатите

Обсъждането на т.н. Зелен преход ще стане след като властта постигне съгласие със синдикатите

По думите ѝ правителството "арогантно излъгало" протестиращите днес енергетици и миньори, обещавайки им, че съгласуват с тях плановете. "Хората са в пълното си основание да протестират, никой не мисли да има справедлив преход, а как да приберат и разпределят парите".

Нинова категорично се противопостави на решението на "некоалицията" ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС да отложи с 15 дни внасянето на бюджета за следващата 2024 година в парламента. По думите ѝ това забавяне се дължало на спорове в "сглобката" как да си разпределят средствата, както и поради причината, че предвидените от Министерството на финансите числа не се връзват с настоящите.

Миньори и синдикати блокираха Прохода на републиката, две магистрали и Дунав мост

Миньори и синдикати блокираха Прохода на републиката, две магистрали и Дунав мост

Протестираща жена обяви гладна стачка