Работници и синдикални членове от енергийния комплекс "Марица-изток" блокираха тази сутрин движението в различни точки на област Стара Загора. Блокиран е и изходът към Прохода на републиката при Гурково. Образува се опашка от автомобили ТИР-ове.

"От този момент обявявам гладна стачка до отмяна на тия решения. Ние няма да се предадем. Всички тук са дошли доброволно - до промяна не тези решения. Аз лично, самосиндикално, обявявам гладна стачка, докато не се промени това решение", заяви по-късно Галина Вълчева от протестиращите при Гурково.

Блокирани бяха и пътят от Стара Загора към АМ "Тракия" при отбивката за село Загоре, а после и двете платна магистрала "Тракия" при отбивката за града. Движението бе спряно и в по пътя Гълъбово-Обручище. Блокада имаше и край село Бъдеще по пътя Стара Загора - Хасково.

Международния път Русе - Свиленград също бе блокиран, но от работници от ТЕЦ "Брикел", които също смятат, че териториалният план загробва българската енергетика.

И Топлофикацията в Русе иска да бъде включена в регионалните планове. Ръководството и работещите в топлофикацията са готови на протести и една част тях блокираха района на граничния пункт "Дунав мост" в знак на протест. Те спряха движението при пункта за половин час. Много от от недоволните служители минаха през кръговото кръстовище с личните си автомобили, натискайки клаксоните. Движението при ГКПП "Дунав мост" вече се нормализира.

Рано тази сутрин миньори и енергетици блокираха кръговото кръстовище на входа на Перник, а после тръгнаха по магистрала "Струма", предизвиквайки сериозни задръствания. Те спряха движението и при пътен възел "Даскалово".

Протестно ществие по АМ "Струма" проведоха и работещи в топлоцентралата и мините в района на Бобов дол. Те спряха движението по магистралата в близост до Дупница за часове. 

Въведоха обходни на миньорския протест маршрути

Въведоха обходни на миньорския протест маршрути

Поради нередности в движението на пътната мрежа са определени обходни маршрути в областите Сливен, Стара Загора и Кюстендил.

Протестиращите заявяват, че искат справедлив енергиен преход, който да им гарантира работни места. Те са против териториалните планове за справедлив преход, които според тях обричат на смърт въгледобивната енергетика и по специално комплекса "Марица-изток" в сегашния им вариант. Според протестиращите миньори плановете предвиждат средства само за соларни и вятърни паркове и батерии, но не и за производства, които осигуряват работни места за близо 20 000 работници, пряко заети в комплекса.

Категорични са, че ако плановете се приемат в този вид, протестите ще продължат и ще блокират цялата страна.

Миньорите от "Марица-изток" изгониха зам.-министъра на енергетиката, дошъл да се срещне с тях

Миньорите от "Марица-изток" изгониха зам.-министъра на енергетиката, дошъл да се срещне с тях

Те настояват за отлагане на приемането на Териториалните планове за справедлив преход

Въпросните териториални планове предвиждат именно развитие на проекти и инвестиции в региони с въглищни мини, които трябва да бъдат затворени според плановете за по-чист добив на енергия. Плановете бяха включени като точка от дневния ред на заседанието на Министерски съвет в сряда, но бяха отложени именно заради протеста на синдикатите. Днес предстои ново заседание.