През последната година произведената електроенергия в България се е увеличила с 15%, а консумацията е нараснала с 4 на сто, което е добър показател. Колкото и да се говори, че системата в България е нестабилна от гледна точка на електроенергия, това въобще не е така, заяви министърът на енергетиката Александър Николов пред БНТ.

По думите му фактът, че се повишава драстично износът, показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави.

По повод недоволство на бизнеса, че правителството слага таван на помощта заради рекордните цени на тока, енергийният министър заяви, че е нормално да има високи очаквания от страна на индустрията, но към момента се постига нормален баланс. По думите му причината да има таван е, че трябва да има прогнозируемост в бюджета, а и той подсигурява елемент на заинтересованост и внимание от страна на самия бизнес.

От 1,5 до 2 млрд. лева компенсации за ток и газ дава държавата

От 1,5 до 2 млрд. лева компенсации за ток и газ дава държавата

Средствата ще се осигурят от Фонда за сигурност на енергийната система

"Обсъжда се олекотяване на процедурите за създаване на мощности за собствено ползване - т.е. доста по-бързо да успее да се олекоти системата и натиска върху бизнеса, като не говорим само за административна подкрепа, а за целия мост - от инвеститор, който да помага на малки, средни бизнеси до реализация на самия проект и реално драстично намаляване на тежестта на електроенергията като разход в бизнеса", поясни Николов.

Не се обмислят обаче компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ,  тъй като за локалния бизнес на газ цените са значително по-ниски от тези в съседните държави и от средните в Европа.

По темата за "Топлофикация София" министърът каза, че дружеството е в "технически фалит", но това не означава, че ще спре да функционира, а че е крайно време да се вземат мерки за състоянието му от всички заинтересовани страни. 

Сериозен спад на цената на тока от пролетта

Сериозен спад на цената на тока от пролетта

След март ефективността на производството на електроенергия от слънце нараства значително