Последствията от наложения мораториум върху цената на електроенергията ще се изразяват "колапс на цялата електроенергийна мрежа", който ще повлече със себе си цялата икономика на България. Това посочват в съобщение до медиите от електроразпределителните дружества ЕСО ЕАД, ЧЕЗ България ЕАД, EVN България АД, ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕАД и Електроенергиийният системен оператор.

В обща позиция те настояват за диалог с властта за преодоляване на кризата в сектора и предотвратяване евентуално спиране на електроснабдяването.

Електроенергийният системен оператор и дружествата категорично възразяват срещу опитите държавната социална политика да се провежда през механизми за изкуствено задържане на цените на електроенергията. Подкрепата на домакинствата и уязвимите социални групи на обществото, които са засегнати от ценовите равнища на енергийните услуги, е редно да се изпълнява със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и социалната политика.

КЕВР си отмени заседанието за поскъпване на тока и на парното

КЕВР си отмени заседанието за поскъпване на тока и на парното

Ако бъдат приети новите цени влизат в сила от 1 януари 2022 г.

Те подчертават, че разчетите на КЕВР за промяна на цените на електроенергията, считано от 1.01.2022 г., няма да доведат до увеличаване на приходите на мрежовите оператори, тъй като в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор заплащат на производителите на електроенергия.

"Като купувачи на енергия от борсата за покриване на технологичните си разходи, операторите на мрежи са единствените крайни клиенти, които не получиха компенсация от 110 лева за мегаватчас. Това компрометира мярката, превръщайки я в държавна помощ за целева група и нарушавайки пазарните принципи за равнопоставеност", обясняват фирмите и ЕСО.

Причината за текущото състояние на всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от месец септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, заявяват енергодружествата.

Сачева: Решенията на НС да се приемат такива, каквито са

Сачева: Решенията на НС да се приемат такива, каквито са

Тя отказа да коментира решението, докато не се запознае с пълния текст

Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори.

Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България.

Припомняме, днес Народното събрание гласува освен създаване на временна комисия, която да се занимае с енергийната ценова криза, и мораториум върху цените със задна дата от януари 2021 г. Предложението бе направено от ГЕРБ и изненадващо подкрепено и от останалите депутати. В Министерски съвет се оказаха също толкова изненадани, макар и премиерът Кирил Петков да не даде коментар. Такъв обаче бе даден от началникът на кабинета Лена Бориславова.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров определи ситуацията като политическа провокация и се противопостави на свиканото заседание на КЕВР и обявеното решение за повишаване на цените на тока. КЕВР пък междувременно отмени заседанието си.

По-късно временната комисия промени срока на мораториума - от утре, 16 декември. Парадоксалното е, че бе извършена промяна на решение, което не е обнародвано със задна дата.