Безпрецедентно влошената метеорологична ситуация през последните дни причини както редица неудобства на клиентите, така и множество щети по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Това се казва в позиция на ЕРП Север относно плащането на неустойки заради липса на електрозахранване. От електроразпределителното дружество заявяват, че възникналите тежки аварии по съоръженията са в резултат на обстоятелства извън контрола му.

Със сходна позиция вчера излязоха и от ЕРМ Запад.

В позицията се посочва, че ЕРП Север работи съгласно одобрените от КЕВР общи условия, в които подробно са изброени правата и задълженията на клиентите и мрежовия оператор. "Като дружество от обществен интерес и съгласно публично известните ни задължения, всяко подадено искане за обезщетение или неустойка се разглежда индивидуално и в зависимост от конкретните обстоятелства и нормативни изисквания", допълват от ЕРП Север.

Омбудсманът настоява хората, останали без ток заради падналия сняг, да бъдат обезщетени

Омбудсманът настоява хората, останали без ток заради падналия сняг, да бъдат обезщетени

Не бива да се допусне ЕРП да се скрият зад общите си клаузи за непреодолима сила

От дружеството наблюдават, че през последния уикенд е настъпило трето поредно рязко влошаване на времето, което е предизвикало аварийни ситуации в голяма част от обслужваната от него територия и допълнително е натоварило екстремно служителите. "Редица селища обявиха бедствено положение и призоваха хората да не излизат. Служителите на компанията бяха силно затруднени от липсата на достъп до районите без ток поради затворени след навявания и непочистени пътища", се казва още в позицията. В нея се допълва, че работата на екипите на ЕРП Север по локализиране на авариите е била забавена от непроходимите пътища, които са затруднили достъпа до проблемните участъци по мрежата. Възникнали са и множество аварии по електропреносната мрежа с високо напрежение, оперирана от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), което пък е прекъснало електрозахранването на съоръженията със средно и ниско напрежение на ЕРП Север. "При тази критична за електроразпределителното дружество и клиентите ситуация всички дежурни екипи бяха на терен и работиха извънредни часове и в тъмните часове на денонощието в условията на бурни пориви на вятъра, снежни навявания, заледявания и проливни дъждове на места с цел възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони", подчертават от ЕРП Север.

Министерство на енергетиката не дава компенсации за ток заради снежното бедствие

Министерство на енергетиката не дава компенсации за ток заради снежното бедствие

МЕ не е доставчик на ток, изтъкна министър Румен Радев

От дружеството посочват, че в този сложен и изискващ бърз и адекватен отговор момент то е станало обект на остри критики от представители на държавни институции, местната власт и обществени организации, както е подложено и на натиск за изплащане на обезщетения. "Подложена беше на съмнение адекватната подготовка на съоръженията за работа при неблагоприятни климатични условия. Същевременно възстановяването на съоръженията поради настъпилото бедствие не би било възможно, ако дружеството нямаше готовност с екипи, техника и налични материали, нужни за своевременна реакция", се отбелязва в позицията. От ЕРП Север заявяват, че изпълняват стриктно инвестиционната си програма, като за тази година дори са надхвърлили заложените в нея средства, а за новия регулаторен период сумата ще бъде увеличена с 25%. "Като лицензирано дружество сме проверявани многократно от всички регулаторни органи и МЕ, вина-ги сме изпълнявали неотменно своите регулаторни задължения", изтъкват от ЕРП-то.

Жители на община Две могили продължават да бедстват

Жители на община Две могили продължават да бедстват

Вече 5-ти ден част от селата са без ток и вода

От дружеството заявяват също, че електромонтьорите на компанията са работили дни наред с изключително тежки условия и са направили всичко възможно да осигурят своевременно електрозахранването в бедстващите райони, като работата продължава и до момента по подадени единични сигнали на места. "Основен приоритет на Електроразпределение Север винаги е било и остава осигуряването на непрекъснато електрозахранване на своите клиенти. Дружеството ще продължи да спазва своите лицензионни, законови и регулаторни задължения", уверяват от ЕРП Север.