Европейският съюз е отпуснал на България още 63 милиона евро безвъзмездно финансиране за дейностите по извеждане от експлоатация на четирите спрени блока на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред БНР Сергей Цочев, член на управителния съвет на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Досега за извеждането им от експлоатация са похарчени 433 милиона евро по линия на Международния фонд "Козлодуй" и 290 милиона евро българско съфинансиране.

"За да се постигнат целите за извеждане от експлоатация до 2030 г., е направена оценка, че са необходими 1.35 млрд. евро. Тази оценка се прави на всеки 5 години. През тази година предстои нова. От последната преоценка беше установено, че има недостиг от 91 милиона евро, който до голяма степен е компенсиран в края на януари." - допълва Цочев.

На 25 януари тази година е приет регламент на Съвета на ЕС, с който на България са отпуснати допълнителните 63 милиона евро до 2027 година.

До края на миналата година в двата фонда за извеждане от експлоатация и за управление на радиоактивните отпадъци са събрани 1.855 млрд. лева, като в тях влизат и парите, които ще са необходими и за 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", когато дойде моментът за тяхното затваряне.

Припомняме, правителството обсъжда варианта в АЕЦ "Козлодуй" да бъде изграден седми блок с реактор, който първоначално беше предвиден за площадката в Белене.

Стои вариантът реакторите за "Белене" да отидат в АЕЦ "Козлодуй"

Стои вариантът реакторите за "Белене" да отидат в АЕЦ "Козлодуй"

Борисов очкава доклад от Теменужка Петкова как да стане това