Не може да се очаква намаляването на цените на парното и топлата вода в резултат на "краткосрочни" намаления на цената на природния газ. Добрата новина обаче, според Кирил Темелков от Българската газова и петролна асоциация, е, че не може да се очаква увеличение на цената.

Това намаление вече е изконсумирано, тъй като настоящата цена е формирана при цени под 100 долара, обясни Темелков в коментар на рекордно ниските цени на синьото гориво.

Енергийното министерството се отказа от двойната тарифа за ток

Енергийното министерството се отказа от двойната тарифа за ток

Силно се надяват идеите им да не станат заложник на предизборна надпревара

Той обясни, че октомври и ноември са месеци, в които няма толкова голямо търсене на газ, затова и цените на борсите падат, а пиковете през лятото са били в следствие на търсенето, за да се нагнетят хранилищата. Очакваме тази ниска цена да се задържи и за ноември. Но не се очакват и през зимата завишаване отново до пикови стойности.

По думите на Темелков може да се очаква скок на цените само при екстремално ниски температури.

Той обясни, че само дългосрочните договори са тези, които могат да намалят цената, тъй като те създават предпоставки за прогноза и предсказуемост.

Няма основание да се смята и че ще имаме кризисен недостиг в следващите месеци.

"Не смятаме, че може да имаме проблем с доставките за целия регион. В момента вървят търговете за доставки за началото на следващата година. Вече не са основателни притесненията, които имахме в средата на лятото", увери Темелков.

По думите му вече сме постигнали реална диверсификация, като едни руски доставки само ще подсилят тази позиция. Темелков заяви, че добрата стратегия и дългосрочните договори, които имаме дават стабилност и предвидимост на цените. "Хубаво е, че имаме и интерконектора с Гърция", отчете той, а може да се активира и турската връзка. За нея Темелков посочи, че това е технически възможно.

Служебният кабинет обещава по-евтин газ, но с колко - все още неясно

Служебният кабинет обещава по-евтин газ, но с колко - все още неясно

Стабилни и по-ниски цени на природния газ в идващите месеци