Служебното правителство няма да внася предложение за двойна тарифа на ток за битовите потребители. Това се посочва в прессъобщение на Министерство на енергетиката от тази сутрин. От него не става ясно какво точно е продиктувало решението да се откажат от предложението, което бе анонсирано само преди два дни - в петък следобед от енергийния министър Росен Христов.

Предложение на МЕ: Харчиш ток над 800 kWh, плащаш на борсови цени
Обновена

Предложение на МЕ: Харчиш ток над 800 kWh, плащаш на борсови цени

Няма пари да се компенсират останалите потребители

Посочва се обаче, че правителството категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия - нещо, за което бяха нападнати вчера във видео-изявлението на партия ГЕРБ. Служебният кабинет заявява, че няма да дапуснат българите да се товарят с непосилни сметки за ток.

Министерство на енергетиката отчита редица успехи - гарантирана е надежданата работа на енергийната система, цената на газа е двойно намалена, България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа.

Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон, заявяват от МЕ и уверяват, че при непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите.

От Министерство на енергетиката посочват и че политизирането на темата не е в интерес на българските граждани и бизнес. Министерството на енергетиката работи по различни разчети и антикризисни варианти, които е готово да представи на Народното събрание за обсъждане и решение. "Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара."

За нова контактна група, начело с Радев и за бюджета, настоя Борисов

За нова контактна група, начело с Радев и за бюджета, настоя Борисов

За да не се вкара популистки бюджет наново