Потребителите, използвали над 800 киловатчаса електроенергия през зимния сезон и 300 киловатчаса през останалия период нагодината, да плащат на борсови цени, които са в пъти по-високи от регулираните такива.

Предложението на Министерството на енергетиката изложи на брифинг във ведомството служебният министър Росен Христов. Предлага - това е ключовата дума, тъй като, потвърди той, в крайна сметка такова решение следва да бъде взето от Народното събрание, тъй като изисква законодателни промени.

"Държавата продава на по-ниска от реалната цена, защото има потребители, които не могат да си позволят тази цена. Затова оставаме на регулиран пазар, това е идеята на социалната система." Бюджетът не позволява това да компенсираме включително и тези, които си пускат сауни и топлят басейни. Вдигаме цените на тези, които потребяват над 800 мегаватчаса, тук говорим да защитим тези, които имат нужда, аргументира се Христов.

Анализите на експертите от МЕ показали, че именно това потребление - 800 киловатчаса месечно през отоплителния сезон и 300 киловатчаса през останалото време, покриват профила на потребление на 90% от домакинствата у нас.

Служебният кабинет предлага механизъм за енергийни компенсации

Служебният кабинет предлага механизъм за енергийни компенсации

Той ще е в сила до юли 2023 г.

Няма пари да се компенсират останалите потребители - това е основният аргумент, стоящ зад намеренията на енергийното ведомство. "Не виждаме как това (поддържането на еднакви цени за всички потребители) може да го направим и защо да го правим", отсече министърът.

В крайна сметка излизането на бита на свободния пазар е неминуемо, посочи той, но служебният кабинет се старае да отложи датата максимално напред във времето. "Всички трябва да излязат на либерализирания пазар, а именно дефиниция за ефективно бедни и други инструменти, за да се защитят уязвимите потребители."

Кога летвата ще е 800, а кога 300 киловатчаса също все още е неясно. "Отоплителният сезон и точните месеци ще ги уточняваме", уклончив бе отново главата на енергийното ведомство.

"Идеята ни е потребителите да имат възможно най-еднакви сметки за ток, парно и природен газ. В момента правим изчисления, за да видим дали има разлика. Когато това не е възможно, ще направим корекция, за да кажем - 100 киловат часа ток се равняват на определено количество газ за отопление на дадено жилище", разви допълнително концепцията си той. Няма обаче да бъдат уеднаквявани тарифите за парно, ток и газ, а всичко отново е пожелателно - да се направи така, че да е еднакво като цена да се топли апартамент, с който и да е енергиен източник.

Временна мярка, важаща от 1 януари до 30 юни догодина, се въвежда и по отношение на свръхпечалбите на всички енергийни дружества, частни и държавни, а не само за вторите, както бе досега. "Изключително балансирано решение, тъй като всички си тръгнаха от срещата еднакво недоволни, което е добър показател, че сме прозрачни и се отнесохме с разбиране към всички коментари, които имаха смисъл и са в правомощият ни да ги приемем. Това е временно решение, предвидено за справяне с кризата, предизвикана от външни фактори", шеговито представи постигнатото решение Христов.

Диверсифицира се и доставката на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", като се отменя решението на предишното правителство такова да се доставя единствено от компании, нямащи никакви отношение с Руската федерация, изтъкна служебният министър.

"По този начин се елиминираха няколко европейски компании и се оставаше само американската "Уестингхаус". Които, оказва се, също има договор с института "Курчатов" (водещ руски ядрен институт - бел.ред.). По този начин щяхме да елиминираме всички потенциални доставчици", аргументира се Христов.

Правителството отмени решението за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Правителството отмени решението за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

С днешното решение на МС се осигурява ефективна конкурентна среда за съществуващите алтернативни производители на гориво

Конкретно що се касае до "Уестингхаус" - те не разполагали със сертифицирано за нашите блокове гориво. "Това е атомна централа, не е шега работа", подчерта той.

Целта е ясна - да не се работи с Русия, респективно с "Росатом", увери енергийният министър.

"Решили сме да се оттеглим от Русия. С това решение отваряме възможностите за преговори с няколко американски и европейски компании, което, както и с доставките на газ, очаквам да създаде конкурентна среда."

Специална работна група по ядрените въпроси ще уточни до най-фини детайки техническите детайли на поръчката, която скоро ще бъде обявена официално след "няколко седмици".

Синдикатите: Ако няма бюджет за догодина - ужас!

Синдикатите: Ако няма бюджет за догодина - ужас!

Готови са за дебат по предложението за две цени на потребление