КНСБ и КТ "Подкрепа" се обединиха около мнението, че ще бъде "ужас" за държавата, ако няма бюджет за 2023 г.

Пред журналисти президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че парламентът непременно трябва да създаде бюджет, защото ще бъде ужас за държавата, ако ще трябва да работим след Нова година с една дванадесета от бюджета за тази година.

Той уточни още, че синдикалните организации провели разговор със служебния енергийния министър Росен Христов на територията на комплекса Марица-изток за това, че трябва да се предоговорят някои неща в Плана за възстановяване и устойчивост. Второто нещо, което сериозно тревожи Манолов е, че нищо не се прави по въпроса за отмяната на либерализацията на цените за битовите потребители - нещо, което ще унищожи българския потребител.

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат среща с президента за исканията си

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат среща с президента за исканията си

Тъй като няма редовно правителство

Той даде пример, че само за полугодието АЕЦ "Козлодуй" е произвела допълнително около 1/3 от всички средства по Националния план за възстановяване и устойчивост. "България не може да бъде изнудвана през тези пари - направете това, направете онова, за да ви дадем някои лев, защото ние тези пари си ги произвеждаме сами. Трябва да се преосмисли цялата философия на това поведение и въобще да кажем, че тук дори няма и пари, с които да бъдеш изнудван", коментира Манолов.

Манолов коментира и идеята на служебното правителство да се въведат две цени на тока за битовите потребители, като по думите му това е било "някакъв проект на закон". Манолов припомнил времето на другаря Тодор Живков, "тъй като "започваме с огромни крачки да се движим обратно натам".

При втората, по-висока, тарифа разходът беше 3-4 пъти по-висок, отколкото при по-ниската тарифа. "Не мога да си представя как едно семейство ще живее с 300 киловат часа на месец или по 10 киловат часа на ден. Това са стойности, които пералнята ще завърти, докато изпере", категоричен бе Манолов.

Той е предложил да се помисли за възможността за създаване на исторически подход - да се види каква е била консумацията в сравними периоди в предишна година и тя да бъде взета като база. Въпреки многото слабости, разговорът трябва да започне непременно, настоя синдикалният лидер.

Иначе Манолов е доволен, че синдикатите имат продължителен диалог с президента Румен Радев по темата за енергетиката и доходите.

И президентът на КНСБ Пламен Димитров добави, че парламентът трябва да приеме измененията в Плана за възстановяване и устойчивост, касаещ либерализацията на пазара на електрическата енергия за бита. Дали ще има правителство е втори въпрос, но парламент ще има и някакво мнозинство около промените, за които синдикатите говорят, трябва да се формира и да се гласува бюджет, независимо дали ще има редовен кабинет или не, настоя Димитров.

Според него трябва да се въведат защитени цени изцяло за потреблението на енергийнобедните.