Ядреният експерт професор Георги Касчиев сподели в студиото на Би Ти Ви своите опасения относно последния инцидент в АЕЦ "Козлодуй". Според него, няма официална информация за събитието, но е ясно, че VI-ти блок на централата е в ремонт и е допусната груба грешка по време на традиционна процедура.

Припомняме, че шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян заради превантивни ремонтни дейности поради неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщиха от пресцентъра на електроцентралата.

Професор Касчиев обяснява, че топлоносителят, който е изтекъл през контура на реактора, е в обем от 30 куб.м радиоактивна и корозионно активна вода. За щастие, никой не е пострадал, но възниква въпросът как такава значителна утечка е останала незабелязана.

Макар че няма риск за населението извън централата, както и за околната среда, инцидентът представлява сериозен риск за служителите в АЕЦ "Козлодуй". Почистването на тази радиоактивна вода ще наложи операция, при която хора ще поемат радиоактивно натоварване. Според Касчиев, грешката е допусната от оперативния персонал, и той е сериозно загрижен за некомпетентността, която е довела до този инцидент.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира на 5 май за годишен ремонт

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира на 5 май за годишен ремонт

С цел презареждане с ядрено гориво

Професорът също така коментира и използването на американско гориво в централата, което, според него, е много по-скъпо от руското. Въпреки това, не е ясно колко точно е намалена цената и финансовите отчети на АЕЦ "Козлодуй" не са достъпни, за да се провери колко струва това гориво.

Професор Касчиев изрази съмнения относно възможността V-ти блок на централата да работи на 100 процента мощност. Той очаква резултатите, за да може да даде пълна оценка на американското гориво и неговата ефективност.

Според експерта, блокът работи на понижена мощност от благоразумие, а Касчиев каза, че се съмнява в компетентността на ръководителя на централата Валентин Николов.

"Трябва после да се види дали няма да има разхерметизация на касетите, защото натиска на отделните касети е различен. Дали показателите ще падат докрай в крана сметка накрая която се отвори реакторът следващата година, трябва да се види дали няма да има изкривени касети или деформирани", каза той.