"Към настоящия момент разговорите между Русия и Украйна са на етап приключване на отношенията им за газа. Хората обаче трябва да са спокойни, че се търси решение. Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова криза. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV, цитирана от "24 часа"

По думите й еврокомисията също посредничи в преговорите на две страни и вече сме актуализирали енергийната стратегия.

Имаме вече инфраструктурата, за да гарантираме сигурността по отношение на доставките си, подчерта Петкова и допълни, че "Чирен" е запълнен и може да покрие нуждите ни от газ в рамките на 45 дни.

"Имаме и договор с Азербайджан, само с него 1/3 от нашето потребление сме го диверсифицирали. Така че сме готови за евентуална газова криза", отбеляза енергийният министър.

"Надявам се "Булгаргаз" за в бъдеще все по-често да иска намаляването на цените на природния газ. Това е реалният ефект от диверсификацията", допълни Петкова.

"Гаранцията за проекта "Балкански поток" е в европейските правила, които сме спазили абсолютно. Всеки един от рисковете е застрахован според европейските правила", категорична бе тя.

"Колкото до отработеното ядрено гориво - на базата на договора ни с руската страна то се извозва", допълни още енергийният министър.