Извършители на незаконен добив на въглища са задържани в района на Перник. Те са спипани при извънредна проверка на място. На нея е присъствал и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, съобщават от ведомството.

Системният нерегламентиран добив на въглища е установен от експерти на енергийното министерство, съвместно с местната икономическа полиция. Добивът се извършвал от група, без да е предоставена концесия по Закона за подземните богатства.

Тъй като министерството на Теменужка Петкова е контролиращ орган, то ще изготви протокол за предприемане на последващи действия. Ще бъдат наложени и административно-наказателни актове на извършващите добив на подземни богатства без да имат предоставени права.

От ведомството уточняват, че това е третата извънредна проверка на място, която извършват от началото на тази година. С извънредните и регулярни проверки в цялата страна се цели да се минимизира незаконният добив на подземни богатства.

Зам.-министър Жечо Станков следващата седмица ще проведе среща с представители на инициативния комитет на жители от Перник. На нея ще бъдат обсъдени мерки за преустановяване на незаконния добив в района, допълват от ведомството.