От Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) определят Интегрирания национален план за енергетика и климат като пожелателен, необоснован и неефективен.

На пресконференция в БТА Антон Иванов от БЕМФ заяви, че в предложения вариант за Интегрирания национален план за енергетика и климат сега има доста по-голяма конкретика, аналичната част е по-добре развита и могат да се правят анализи върху самия документ.

В различните си части интегрираният план остава пожелателен и остава необоснован подходът как ще бъдат реализирани целите му. В него липсва критичен анализ по отношение на вече реализирани програми в енергийния сектор, посочи Иванов.

По думите му енергийната ефективност става един от целевите фактори, който ще помогне на нашето общество да премине в едно по-добро състояние на използването на енергийните ресурси.

Темата за използване на националните енергийни ресурси не е добре развита в интегрирания план. Хидроенергийният ресурс е подценен в интегрирания план, както и ресурсът на биомасата, каза Антон Иванов.

Министерство на енергетиката ще продължи да разчита на въглищните централи

Министерство на енергетиката ще продължи да разчита на въглищните централи

Акцентът е и върху енергийната сигурност и изграждането на инфраструктура

Според него основният акцент трябва да бъде насочен в производството и консумацията на енергия в близост до консуматорите. "Ние считаме, че така изнесеният акцент може да има най-висок ефект както по отношение на енергоефективно използване на ресурсите, но и за възможностите на българската индустрия да се включи в реализацията на редица програми и във веригата за доставки за хората, бизнеса и развитие на техните нужди", заяви Антон Иванов.

Заявените намерения за използване на въглищните централи не отговарят на реалностите, коментира още Иванов. В областта на природния газ нещата са оставени малко недоизяснени, а реализацията на този ресурс в страната ни остава подценена, подчерта той.

От своя страна инженер Христо Казанджиев смята, че бъдещото потребление на природен газ в България остава практически на това ниво, което е към настоящия момент. Оценката на потреблението на енергийни ресурси е от ключово значение за икономиката на България, подчерта той. По думите на Казанджиев интегрираният план действително е обстоен, но в него не са заложени фундаментални принципи, а от гледна точка на развитието на енергетиката е приет алтернативен вариант.

Професор Иван Хиновски заяви, че от БЕМФ имат сериозни критики по интегрирания национален план, който е неефективен. Планът е с коренно сбъркана политика на планиране и отчетност и за това от БЕМФ са предложили 11 приоритета за всяка една област. "Вижда се подценяването на редица реални алтернативи в развитието на нашата енергетика", посочи проф. Хиновски и допълни, че никой в никакъв документ не поставя акцент за спиране на въглищното производство.

До 2030 г. България може да има нова ядрена мощност

До 2030 г. България може да има нова ядрена мощност

Петкова: Производители на ток да изграждат мощности изцяло на пазарен принцип

Интегрираният план е политически обременен и в него се развиват тези, които обслужват успокояване на едни общества, което ние като специалисти смятаме, че трябва да бъде казано и това не е правилната политика. Това е политиката, която ще доведе до много високи цени на пазара на електроенергия и природен газ, предупреди проф. Иван Хиновски.

Ядреният физик и бивш председател на Комитета за използването на атомната енергия за мирни цели Георги Касчиев посочи, че интегрираният план е много трудно четяем и много бързо хората могат да загубят интерес към него.

В плана има използване на различни мерни единици и в него проличават едни огромни амбиции пак да останем и да бъдем енергиен център на Балканите, каза той. Според него в плана има доста необосновани неща, които се предлагат и притеснително е, че правителството няма никакво желание и намерения да проведе обществено обсъждане.