Заявен е инвеститорски интерес за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-25 Враца-запад", разположен на територията на Северозападна България. Поради тази причина правителството е решило да започне конкурсна процедура за издаване на разрешение.

Блокът е с площ 4886 кв. км, съобщават от Министерския съвет.

Разрешението за търсене и проучване ще е с петгодишен срок, с право на две продължения от по две години. Конкурсните книжа ще могат да се закупуват до 120 дни от датата на обнародване на решението в Официален вестник на ЕС. Кандидатите ще могат да подават заявления за участие в конкурса до 140-ия ден от обнародване на решението, а оферти - до 155-ия ден, уточняват от "Дондуков 1".

Оценяването на предложенията на участниците ще става според предлаганите работни програми, средства за опазване на околната среда, бонуси, обучение и притежаваните управленски и финансови възможности на кандидатите.

От съобщението до медиите става ясно, че освен Враца, "Блок 1-25 Враца-запад" обхваща и областите Видин, Монтана, Ловеч и София.

Кабинетът е решил също да се удължи срокът за търсене на нефт и природен газ в "Блок 1-17 Овча могила". Той е разположен на територията на областите Плевен и Велико Търново. Дейностите там се извършват от 2010 г. от фирмата "Проучване и добив на нефт и газ" АД. Поради наличието на няколко позитивни структури, които предполагат натрупвания на нефт и газ в тях, е поискано двегодишно удължаване за допълнително проучване.