Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" да пусне още от блоковете си. Това призова в парламента енергийният експерт и депутат от "Има такъв народ" Иван Хиновски. Апелът му идва след като цената на електроенергията на свободния пазар, откъдето купуват предприятията, достигна рекордни нива от над 300 лева за мегаватчас.

"От няколко дни на борсата цари хаос. Заради ниското предлагане на електроенергия се създава изкуствен дефицит, заради което цената расте", обобщи ситуацията на енергийния пазар Хиновски.

В резултат от пика на ценовите нива редица предприятия, сред които и структуропределящи за икономиката на страната, са спрели работа, добави той.

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

От АОБР настояват ТЕЦ "Марица Изток 2" да увеличи натоварването си

Въпреки създалата се ситуация незнайно поради какви причини държавната ТЕЦ не пуска допълнителни мощности, подчерта депутатът от ИТН.

"Обръщам се с апел лично към министъра на енергетиката и директора на БЕХ за незабавни мерки за повишаването на ликвидността на енергийната борса. И в конкретика - ТЕЦ "Марица Изток 2" да пусне в експлоатация един или два допълнителни блока", призова Хиновски.

От партията на Трифонов настояват също така прокуратурата да се самосезира относно спекулацията на енергийната борса. А ако ИТН дойде на власт - създава се специална комисия, която да следи за злоупотреби, категоричен бе Иван Хиновски.

Припомняме, в декларация на Асоциацията на организациите на българските работодатели тази сутрин се настоя за бърза и адекватна реакция от страна на Министерски съвет. Работодателите заявиха, че започват изключване на мощности заради изключително високите цени на електроенергията на пазар "ден напред", които са неконкурентоспособни спрямо редица европейски държави.

Цената на тока за бизнеса може да поскъпне заради обединението с гръцката борса

Цената на тока за бизнеса може да поскъпне заради обединението с гръцката борса

От 11 май българската и гръцката борса събират оферти на сегмент "ден напред"

От АОБР не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление.

Лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.