"Не е ясно дали кандидатите за изграждането на проекта "Турски поток" ще ползват подизпълнители. Това ще можем да го знаем в рамките на следващата работна седмица. Предстои да разберем." Това заяви пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с отворените днес оферти за изграждането на българската част от "Турски поток".

Припомняме, по-рано днес по време на публично заседание на тръжна комисия бяха отворени офертите за изграждането на българската част на "Турски поток". Офертите са подали 3 консорциума съответно от Австрия, Италия и Саудитска Арабия.

Три фирми с желание към българската част на "Турски поток"

Три фирми с желание към българската част на "Турски поток"

До края на месеца ще се отворят и офертите на фирмите

Петкова уточни, че компаниите са познати в международното пространство.

Поръчката, проведена от "Булгартрансгаз", била максимално публична.

"В единия консорциум участва австрийска компания и италианска компания, във втория участват две унгарски компании и в третия компанията от Саудитска Арабия", обясни министърът.

Тя допълни, че инфраструктурата е изцяло българска и ще се финансира от "Булгартрансгаз". Обществената поръчка, която към настоящия момент е обект на възлагане, е за 2.2 млрд. лв. Цялата стойност на проекта е 2.7 млрд. лв.

Петкова: Вече са извлечени всички поуки от горчивата практика с "Южен поток".

Министърът не потвърди дали страната ни има категорично одобрение от страна на Брюксел за реализирането на проекта, но подчерта, че ако бъде спазено законодателството, то няма причина това строителство да ни бъде отказано.

"От 1 януари 2020 г. ще се лишим от 110 млн. долара на година ще изгуби България след като спре да транзитира газ от Русия към Турция. Затова за нас е важно дали ще запазим ключовото си място на газовата карта на Европа или ще стане поредният консуматор", допълни Петкова.

За „Турски поток“ била спазена и последната буква на закона на ЕС

За „Турски поток“ била спазена и последната буква на закона на ЕС

България трябва да реши какъв е националният й интерес, смята Петкова