Министерският съвет одобри програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електроенергия, след като Народното събрание възложи изготвянето на документа в 7-дневен срок от 26 юли 2024 г. Програмата е насочена към справяне с нарастващите цени на електроенергията на свободния пазар, които се наблюдават от началото на юли 2024 г. Средната цена на електроенергията в България е третата най-висока в ЕС, след Унгария и Румъния.

Нарастването на цените се дължи на дефицита на електроенергия в някои регионални пазари, намалени междусистемни преносни капацитети, аварии, планови ремонти на базови мощности и екстремните температури. Високите цени създават неблагоприятна икономическа среда, която засяга индустрията и генерира допълнителна инфлация.

Компенсациите са за периода от 1 юли 2024 г. до 31 декември 2024 г. и ще покриват 100% от разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" ЕАД за съответния месец и базовата цена от 180 лв./МWh.

Няма да се изплаща компенсация на клиенти с цени под базовата. При клиенти с цена, надвишаваща базовата с по-малка сума от размера на компенсацията, ще се изплаща компенсация в намален размер на MWh, така че резултативната цена след компенсиране да не е по-ниска от базовата.

Средствата за компенсациите ще бъдат осигурени от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и целеви вноски по различни законови разпоредби. Програмата ще компенсира част от разходите за електрическа енергия на небитовите крайни клиенти, с изключение на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи и обекти, изброени в закона.

Компенсират бизнеса за скъпия ток до края на годината

Компенсират бизнеса за скъпия ток до края на годината

Бизнесът иска лесни, прости и бързи компенсации