КЕВР има готовност да се въведат блок тарифи на тока, парното и водата. Така до определена консумация ще се плаща по една тарифа, а над нея цената да е по-голяма. Месец и половина след гласуване на такова правомощие на КЕВР от Народното събрание това може да бъде въведено. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров, съобщи БНР.

Блоковите цени дават много по-универсален отговор на проблема с енергийната бедност, отбеляза председателят на КЕВР. Това е най-голямата енергийна криза, пред която Европа се изправя от 80-те години, подчерта той. По метода на ценообразуване за 2022/2023 г. експерти с дългогодишен стаж работили повече от два месеца в защита на потребителите, уточни Тодоров. Русия използва енергийните си доставки към Европа като едно от основните си оръжия за натиск, заяви Тодоров.

В понеделник се чака последното ценово заявление от "Булгаргаз". За първи път в своята история дружеството прави две доставки на втечнен газ, посочи Станислав Тодоров. Той нарече "подвиг" факта, че са успели да осигурят алтернативни доставки за месец май.

Добре е да се откажем от руския петрол и газ – препоръката на Симеон Дянков

Добре е да се откажем от руския петрол и газ – препоръката на Симеон Дянков

Влизането ни в Еврозоната ще се забави до 2025 г.

Във всички парламентарни групи го има разбирането, че тази енергийна криза ще продължи, независимо кой управлява. Трябва да се вземат мерки и тези мерки са осъзнати от всички партии, коментира още Тодоров. 150-300% е било поисканото увеличение от топлофикациите в страната, то се е базирало на обективни факти, но КЕВР е намерила механизми, чрез които да компенсира повишените им разходи, изтъкна Станислав Тодоров.

"Не само чрез цената, която битовите потребители трябва да плащат, но и с някои резерви в т.нар. Фонд за енергийна сигурност на системата. Реалистичното увеличение, което трябваше да поискат, беше в действителност около 100-120%.

По-късно в студиото на БНТ той уточни, че ако се стигне до фалит на столичната топлофикация, то няма да е заради цените, които ще приеме КЕВР. В същото време нейният председател прехвърли към министъра на икономиката въпроса дали електрическата мрежа в София ще издържи евентуално преминаване на всички столичани към отопление на ток.

През летния сезон може да вземем мерки за намаляване на консумацията, като в рамките на две-три години инвестицията в тази посока се изплаща, смята Тодоров. По думите му от Плана за възстановяване ще дойдат "много пари" за саниране на многофамилни и еднофамилни сгради, както и за изграждане на домашни соларни инсталации, припомни Станислав Тодоров.

КЕВР обмисля минимум увеличение на тока - средно с 3.3%

КЕВР обмисля минимум увеличение на тока - средно с 3.3%

Намерени са компенсаторни механизми, включително тока на АЕЦ "Козлодуй"

Припомняме, вчера ВМРО излязоха на протест заради скъпия ток.Те поискаха оставката на правителстството и замеряха с жълти стотинки сградата на МС.