Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поиска обяснение от електроразпределителното дружество "ЕНЕРГО-ПРО Варна" във връзка със сигналите за непрекъснатите токови удари и лошото качество на услугата в село Поликраище, община Горна Оряховица.

Действията на КЕВР са във връзка с медийните публикации за многобройни случаи на влошено качество на доставяната електрическа енергия на жителите на селото.

Всекидневни токови удари мъчат жителите на село Поликраище

Всекидневни токови удари мъчат жителите на село Поликраище

Жител отчел близо 1 000 токови удара в рамките на 40 дни

Комисията е изпратила писмо до дружеството, в което изисква да бъде предоставена информация за причините а нарушеното електроснабдяване. Според КЕВР нарушеното електроснабдяване накърнява правата на потребителите, нарушава нормалния им ритъм на живот и може до доведе до материални щети за тях, както и до неприемливи социални и здравни рискове. Копие на писмото е изпратено и до кмета на село Поликраище Марин Тодоранов.

В предвидения в нормативната уредба срок Комисията очаква "ЕНЕРГО-ПРО Варна" ЕАД да представи анализ на причините за нарушеното електроснабдяване в населеното място и информация за предприеманите мерки и срока, в който ситуацията ще бъде нормализирана.

След като КЕВР получат исканата информация Комисията ще извърши анализ и при необходимост, в изпълнение на контролните си функции, ще назначи проверка на място с цел да бъде установено изпълнението на лицензионните задължения на дружеството за осигуряване на качеството на предоставяните услуги.

Ще се повиши ли енергийната бедност у нас с новите цени за топло и ток?

Ще се повиши ли енергийната бедност у нас с новите цени за топло и ток?

Софиянци ще бъдат най-силно засегнати от новите цени

КЕВР очаква отговор и от "ЧЕЗ Разпределение България" АД във връзка с публикуваните в медиите информации за влошено качество на електроснабдяването и в с. Врачеш, община Ботевград, което попада в обслужваната от дружеството територия. През миналата седмица регулаторът изиска от дружеството да предостави писмени разяснения за причините за честите прекъсвания на електроснабдяването и да предприеме незабавни мерки за тяхното отстраняване. След получаване на отговора на "ЧЕЗ Разпределение България" АД КЕВР ще прецени необходимостта от извършване на проверка на място.