КЕВР утвърди предложената от "Булгаргаз" цена на природния газ за месец август 2020 г. Тя е с 2,25 % по-ниска в сравнение с юли 2020 г., съобщиха от КЕВР.

С решението на Комисията утвърдената цена на природния газ от 1 август 2020 г. е в размер на 18,67 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с цената за предходния м.юли 2020 г. в размер на 19.10 лв./MWh, намалението е с 0,43 лв./MWh, или 2,25 %.

Това стана на закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец август 2020 г.

В приетото от Комисията решение е отчетена предложената на 1.08.2020 г. от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31.07.2020 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за м. юли 2020 г. на Европейската централна банка.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт" и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния природен газ.

От държавния регулатор твърдят, че правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.