В КНСБ са притеснени от документ на Европейската комисия (ЕК), който щял да засегне енергийната ни сигурност.

След среща с държавния глава Румен Радев, президентът на синдиката Пламен Димитров сподели пред медиите, че този документ ще натовари с непосилни изисквания българската енергетика. КНСБ очаква инициатива в тази посока от българския държавен глава.

Референтният документ на ЕК, който смущава синдикатите, е за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Предвижда се завишаване на изискванията за лимити на емитираните от ТЕЦ парникови газове.

Документът трябва да се гласува от Европейската комисия през април. Той разглежда големите горивни инсталации над 50 МВт. Те са заложени в Директива 2010/75 на ЕС. Според Пламен Димитров трябва да се окаже натиск върху нашите евродепутати, за да се постигне общ резултат с други държави като Полша, Словакия и Германия.

Този документ би съборил българската енергетика и би повлиял върху 33 хиляди пряко заети в нея и техните семейства, смята президентът на КНСБ.

Синдикалистите са притеснени още от развитието на икономиката и енергетиката. Те са изразили притеснение и за доходите. Пламен Димитров иска доходите да бъдат приведени в съответствие с икономиката и Брутния вътрешен продукт (БВП). Президентът се съгласил с това.

По време на срещата е разговаряно и за българското образование. Планът "Юнкер" трябвало да е ориентиран към по-слабо развитите страни на ЕС. Сега той не бил конструиран така, че да идват към страната пари за по-слабо развитите региони, смятат от синдиката.

КНСБ иска гаранция за правата на работниците.