Искането от работодателите за сваляне на ръководството на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и енергийната борса означава обезглавяване на цялата държавна енергетика. Атаките срещу държавната енергетика застрашават националната сигурност

Това се казва в открито писмо от КНСБ и КТ "Подкрепа" по повод атаката срещу решението на парламента за дейността на ТЕЦ "Марица изток 2", вчерашното обръщение от едрия бизнес, с което искат оставки в енергетиката и днешното изказване на ротационния председател на АОБР Кирил Домусчиев

Работодателите искат оставките на шефовете на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и на БНЕБ

Работодателите искат оставките на шефовете на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и на БНЕБ

Причината - високата цена на тока за бизнеса

Според синдикатите причината за атаката срещу държавната енергетика може да цели нови отстъпки от държавата в цените на електрическата енергия или искане на дял в държавната енергетика или това е опит бизнесът да кадрува там. Третият мотив може да е търсене на замяната на сега работещите държавни централи с други "правилни".

Не трябва да се допуска тесни корпоративни интереси да рушат критичната инфраструктура у нас, призовават синдикатите.

Според синдикатите, които се позовават на експерти, четенето на данните от борсовата търговия в сегмента "пазар ден напред", публикувани от сайта https://www.energylive.cloud/, може да бъде повеждащо и води разговора по-скоро в неправилна посока

От двете организации признават, че пазарът (на ток) е динамичен. Високата волативност на цената прави впечатление, особено за германския пазар. За него е характерен високият дял на мощностите на природен газ и ВЕИ. Напоследък цените им са доста ниски поради специфичния начин на подкрепа.

Много пъти са дискутирани някои слабости на пазара у нас, но сме свидетели на развитие и постепенно доближаване до европейските стандарти. Например, отварянето на сегмента "в рамките на деня" вече дава своя ефект - от една страна върху ценовите нива и количествата, а от друга върху високите нива на внос на електроенергия.

От синдикатите изтъкват, че работодателите цитират само цените в Гърция, но е редно да се посочат и тези в Румъния и в Унгария, за да се види, че в цитирания ден с високи цени у нас - 9 февруари, борсите в Румъния и в Унгария са приключили търговете си с няколко часово закъснение. Това създало условия голяма част от търговците от региона да се прехвърлят на нашата борса и съответно да се покачи цената, обясняват синдикатите. Според тях цените на които големите предприятия купуват тока, далеч не са "най-скъпата" енергия, изтъкват от синдикатите.

"Специализираният анализ на ценовите равнища (https://www.emi-bg.com/bg/home/article/) показва, че: (1) българската индустрия ползва най-евтините мрежови услуги в Европа и че (2) българската индустрия плаща все по-ниски добавки (цена "Задължения към обществото"), благодарение на засилваща се държавна подкрепа. В резултат на това цените на електрическата енергия за индустрията в България са по-ниски от цените в 19 държави членки и с 20% по-ниски от средноевропейските, според официалните статистически данни за пълната цена на електрическата енергия в България и мястото й в европейските класации", пишат от синдикатите. 

Бизнесът не трябва да кадрува в енергетиката според Христо Ковачки

Бизнесът не трябва да кадрува в енергетиката според Христо Ковачки

Той подчерта, че няма нищо общо с боклука от Италия

Според тях пълната цена (включващи компонентите енергия, мрежа и задължения към обществото без ДДС) на електрическата енергия за индустрията от 8,2 евроцента/КВтч (или 82 евро/МВтч) през 2018 г. поставя България на двадесето място сред 28-те държави членки.

Лесно е да се спекулира с отделни данни на цените на тока, както и да се създава негативна представа за работата на държавната енергетика, изтъкват синдикатите.

Според тях благодарение на балансирания подход за миксиране на тока основно от централите в състава на БЕХ, се постига ниска цена за битовите потребители у нас, включително за работещите в частния бизнес.

Това е причината ТЕЦ "Марица изток 2" да ангажира основния си капацитет за регулирания пазар, а на свободния предлага онези количества, които съответстват на ангажиментите по делото ЕК срещу БЕХ. Трябва да е ясно, че на българския пазар няма недостиг на електрическа енергия, а напротив - при по-ниски температури в региона, производството у нас се повишава и задоволява заявките, включително за износ, пишат от синдикатите.

Ето и останалите им доводи:

  • Ако допуснем, че въпросната ТЕЦ, срещу която се изсипаха толкова нападки ("Марица Изток - 2"), спре доставките си, то у нас пазарът на електрическа енергия ще стане неуправляем, а загубите на индустрията - огромни.
  • Предвид активната позиция на работодателите срещу държавните дружества е редно да се отбележи, че много от тях имат конфликт на интереси и не би трябвало да се произнасят. Ако го правят е редно да посочат, че са собственици на субсидирани ВЕИ или когенерации. Т.е. получават пари за това, че другите индустриалци плащат, защото, ако виждаме рекорди на цената, то е и за това, че някой трябва да плаща тези субсидии. Цената на електрическата енергия от ТЕЦ в комплекса "Марица изток" е в пъти по-ниска от продаваната от тях енергия. Да споменем и свързаните търговци на електрическа енергия с голямата индустрия, които формират печалбите при пиковите търсения.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" изтъкват, че страната ни е поставена пред много тежко предизвикателство - "Зелената сделка". Ако се фокусираме върху воденето на локални войни, ще изпуснем всички шансове за достойно бъдеще на България, предупреждават от двете синдикални организации, като признават, че има редица нерешени въпроси в енергийния сектор.