Представители на едрия бизнес поискаха оставките на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ), ТЕЦ "Марица Изток 2" и на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). В позиция от АИКБ се казва: "стига вече".

От началото на годината цената на тока за индустрията в България е най-висока в цяла Европа, пишат от работодателската асоциация. 

Бизнесът готов да сезира ЕК, ако има държавна помощ за ТЕЦ „Марица Изток 2“

Бизнесът готов да сезира ЕК, ако има държавна помощ за ТЕЦ „Марица Изток 2“

ТЕЦ-ът да си оптимизира разходите, препоръчват от АОБР

Те се мотивират, че това се вижда при сравняването на цените на борсовия сегмент "Ден напред", на който се търгуват около 2/3 от количествата на свободния пазар и който е референтният пазар за цената на тока както за институциите, така и за търговците, производителите и потребителите. 

Само в Гърция цената на тока е по-висока, но в нея са включени и някои мрежови такси, освен активната енергия.

Ние имаме най-скъпия ток, а трябва да прибавим към тази цена и ненотифицираните държавни помощи, които доплащаме допълнително за всеки мегават чрез таксата "Задължение към обществото", пишат от АИКБ. Според тях няма друга причина за по-скъпия с 20 до 50% по-скъп ток освен: "некадърно и/или корумпирано управление на БЕХ, ТЕЦ "Марица Изток 2" и БНЕБ". 

БСП иска оздравяване на ТЕЦ Марица Изток 2

БСП иска оздравяване на ТЕЦ Марица Изток 2

Независимо от становището на Европейската комисия по този въпрос

Повод за позицията им е задълженията на ТЕЦ "Марица Изток 2" към хазната.

"БЕХ е монополист на борсата и очевидно използва монопола си като не управлява според регламента РЕМИТ предлагането, а управлява във вреда на българската индустрия и българската икономика", пишат от работодателската организация.

Според тях ТЕЦ "Марица Изток 2" упорито не изпълнява препоръките на КЕВР да продава на цени над 93,33 лева за мегаватчас, престоява и трупа загуби. В същото време индустрията внася електроенергия на значително по-високи цени. Преди страната ни е изнасяла над 15% от произведената електроенергия, а след съкращаването на това електропроизводството страната ни се превърна във вносител. 

Съдът задължи Петкова да даде информация за ТЕЦ "Марица изток" 2

Съдът задължи Петкова да даде информация за ТЕЦ "Марица изток" 2

За отказа на централата от договора за студен резерв през 2018 г.

Енергийната борса за 2 години така и не разбра, че трябва да предложи стандартизирани по време продукти на пазара на "Дългосрочни договори" и че не е нормално да има възможност да се оферират отклонения от - 100% до +500%, пишат от АИКБ.

Според работодателите в неделя, 9 февруари 2020 г., цената на тока в България е била над два пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия.

На финала на позицията от АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ заявяват, че си запазват правото за всички позволени от закона радикални действия. Тези действия били за защита на интересите на техните членове, пишат представителите на едрия бизнес. 

Бизнесът подкрепя философията на Наредба Н-18, но…

Бизнесът подкрепя философията на Наредба Н-18, но…

Работодателите се притесняват и от техническите аспекти на наредбата

Малко по-късно от КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха в писмо, че работодателите са написали подвеждащи твърдения. 

Синдикатите бранят ТЕЦ "Марица Изток 2" от работодателите

Синдикатите бранят ТЕЦ "Марица Изток 2" от работодателите

Твърдят, че работодателите са написали подвеждащи твърдения