Мораториумът върху цените на тока, парното и водата да бъде отменен още от 1 март, а не от 1 април. За това настоява президентът на КНСБ Пламен Димитров, съобщава БНР.

Той припомни, че премиерът е обещал, че мораториумът може да бъде свален и по-рано.

Димитров изрази надежда, че след като вече е избран председател на КЕВР и нови комисари, както и нови шефове на "Булгаргаз" и на БЕХ, "да се сложи на масата, какво може да се направи, за да се озапти увеличението на цените за бита".

Той не вижда защо мораториумът трябва да стои до 1 април, тъй като това според него създава огромно напрежение в много системи - мрежовите оператори ЕСО и ЕРП-тата и т.н.

Мораториумът може да падне преди крайния срок, смята Минчев

Мораториумът може да падне преди крайния срок, смята Минчев

Още във вторник ще е ясен новият състав на КЕВР

Според КНСБ за следващия отоплителен сезон трябва да бъде удвоен обхватът на хората, които получават енергийни помощи.

Димитров припомни, че по данни на Евростат повече от два милиона български домакинства не могат да поддържат жилищата си достатъчно топли, а в момента едва 15% от тях са на енергийно подпомагане. Трябвало да бъде увеличена и сумата поне с инфлацията.

Той посочи, че по изчисления на синдиката само ако се удвоят семействата и лицата при запазване на размера, трябват 140 млн. лева., докато ако се преизчисли и размерът на помощите, вероятно ще са необходими още 20-30 млн. лв. - нещо, което по негови думи не е непосилно.