Няма да се стигне до спиране на парното и топлата вода. Това заяви пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

Коментарът идва, след като Върховният административен съд обяви за незаконно увеличението на цените на парното и тока от пролетта на 2017 г., а омбудсманът Диана Ковачева поиска от енергийния регулатор да намали цената на парното и топлата вода от 1 януари.

По негови думи недоверието към системата е много по-пагубно от усилията на администрацията да демонстрира желание клиентите да не бъдат натоварвани с излишни разходи, без да имат яснота дали тези разходи са адекватни на услугата.

Основният проблем според него е, че е загубено доверието между клиент и доставчик и между потребител и регулатор. След като няма доверие в условия, в които е невъзможно практически да се определи точна цена за отделен месец, всички обяснения и доводи губят тежест, посочи Иванов.

Административният съд обяви цените на парното и тока от април 2017 г. за незаконни
Обновена

Административният съд обяви цените на парното и тока от април 2017 г. за незаконни

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Според него на месечна база може да се определя разумна и коректна цена на топлинната енергия, без това да натоварва системата. Щяло да има отклонения, които се изравняват на годишна база.

Иванов заяви, че досега не е намерен моделът, по който да се предложат варианти на клиентите - те винаги били застопорени във възможността или да се откажат от "Топлофикация", или да ползват услугите й при условия, които не вдъхват доверие, че плащаната цена съответства на съответната услуга.

Той напомни, че законът е предвидил възможност за текущо шестмесечно изменение на цените, но сме много близо до края на този шестмесечен период. По отношение на решението на съда очевидно не можело да се приложи законовата процедура за обявяване на обсъждане и въвеждане на нови цени, така че е изпуснат срокът, в който това може да стане.

Омбудсманът настоява за намаляване на цените на парното и топлата вода от 1 януари

Омбудсманът настоява за намаляване на цените на парното и топлата вода от 1 януари

Ковачева е изпратила препоръка до КЕВР

По негови думи има верига от държавни дружества и държавни институции, които с години не могат да намерят формата на доброто управление.

Според Иванов, докато "Топлофикация - София" продължава по същия модел да администрира, а не да предоставя услуга, нямало да се промени към по-добро за гражданите.

"Услугата централизирано топлоснабдяване е по-ефективна и по-ефикасна за град като София. За съжаление обаче моделът, по който се прилага при нас, я изкривява до степен, при която гражданите най-накрая ще предпочетат нещо по-скъпо и по-неефективно, само и само да се разделят с един лош модел на управление", коментира експертът.