"По договори газ има в топлофикациите, остава да има и наистина физически количества". Това заяви пред БНР Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите.

Той разграничи останалите топлофикационни дружества от "Топлофикация София". Доста отдавна вече те имат договори не само с "Булгаргаз", но и с други лицензирани търговци на газ в България, така че по договори газ има, остава да има и наистина физически количества, каза Георгиев.

Бизнесът: Индустрията ни не може да понесе цени на природния газ по-високи от априлските

Бизнесът: Индустрията ни не може да понесе цени на природния газ по-високи от априлските

С повишението се обезсмислят едногодишните договори на индустрията с "Булгаргаз"

"Правителството говори, че е осигурен газ поне за един месец, ако това наистина е така, то притеснение не би трябвало да има. Ако няма газ, топлофикациите ще бъдат най-малкият проблем на страната. Има предприятия, които изрично трябва да работят на газ, но не могат да преустановят своето производство и ако го спрат, не могат да тръгнат", каза председателят на Асоциацията на топлофикациите.

Според Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Активни потребители, вероятно няма да се реализира идеята гражданите да бъдат компенсирани, ако се стигне до намаляване на температурата на топлата вода, подавана от "Топлофикация София".

Николов: Можем да се разделим с руския газ

Николов: Можем да се разделим с руския газ

Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена

"Тук има още едно ограничение и то е хигиенно. Температурата не може да бъде по-малко от 55 градуса, защото ако е по-ниска, ще дойде РЗИ и ще се счита за опасно. Може да бъде среда за развитие на микроорганизми, ако температурата е по-ниска", обясни Николов.

Според него, икономическият ефект ще е по-скоро безсмислен или най-малкото не е калкулиран в това предложение.

Защитникът на потребителите припомни италианския опит, при който има променена наредба, която дава изискванията за климатиците в публичните сгради. "Те са сметнали, че само ако с един градус се увеличи температурата през лятото, това ще доведе до икономия на еди-колко си кубика газ. Ясно и точно сметнато и предвидено, докато тук това беше по-скоро някаква подхвърляна идея", обясни Николов.