Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) са доволни, че "Булгаргаз" е внесло в КЕВР актуализирано заявление за цена на природния газ за ноември 2021 г.

В него са включени постигнатите договорености с "Газпром" за количествата, които "Булгаргаз" ще получава през този месец на значително по-ниска цена.

С постигнатите договорености "Булгаргаз" за пореден път ще прехвърли ползите от успешно проведените преговори в тази безпрецедентна енергийна криза, което ще се отрази благоприятно на индустриалните клиенти, посочва се в позицията им.

От КРИБ и БФИЕК посочват, че цената на природния газ за стопанско потребление ще бъде 93,19 лв/МВтч през ноември, което е почти два пъти по-ниско от цените на европейските газови пазари.

Работодателите искат КЕВР да отмени решението си за цената на газа за ноември 2021 г.

Работодателите искат КЕВР да отмени решението си за цената на газа за ноември 2021 г.

Било непозволена държавна помощ към топлофикациите и към крайните снабдители

По тази причина те изказват задоволство от работата на "Булгаргаз" и на изпълнителния й директор Николай Павлов за намиране на резерви и балансирано разпределяне на цената на природния върху всички потребители.

Те заявяват, че след писмото им от 2 ноември са получили пълно съдействие от КЕВР и от председателя й Иван Иванов, въпреки че са поискали оставката му, поради регулаторното решение за по-ниска цена за част от клиентите на "Булгаргаз" от 93,19 лв./МВтч, а за индустрията 119,87 лв./МВтч за ноември.

КРИБ и БФИЕК се разграничават от изявленията на Българската газова асоциация срещу "Булгаргаз".

Те считат, че "Булгаргаз" е пример за държавно дружество, което се управлява компетентно, професионално и честно.

Докога КЕВР ще се държи като социална агенция, питат от АОБР

Докога КЕВР ще се държи като социална агенция, питат от АОБР

Българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв. /MWh