За лятото ще се оправим с газа, но трябва да се готвим за зимата, когато положението ще е по-притеснително. Въпросът е как ще заместим едни доставки на газ с други доставки на газ. Това заяви Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум пред БНТ.

По думите му Газпром се доказа като ненадежден доставчик. Ние трябва да имаме вътрешен план за диверсификация за използването на природен газ в национален план, защото не може да разчитаме ден за ден в доставката на газа, изтъкна Иванов.

Трябва по-разчупено да погледнем на въпроса за осигуряването на доставки на природен газ, настоя Антон Иванов. Имаме нужда газохранилището в Чирен да бъде запълнен 80-90% с газ през октомври месец. Няма тук промяна в позицията ни - от една страна да се търсят доставки от други доставчици, каза той и настоя да се поучим от Гърция.

Най-много 20% скок на газа очаква властта и отказва да плаща в рубли

Най-много 20% скок на газа очаква властта и отказва да плаща в рубли

В България има много икономически и политически кръгове, които пряко защитават интересите на Русия

Антон Иванов добави, че цената на природния газ и електрическата енергия ще се запазят високи през настоящата година. Нуждата от компенсации ще остане, но трябва да престанем с предоставянето на компенсации за всички, а да се концентрираме за компенсации за тези, които имат нужда от сериозно подпомагане, настоя Иванов.

От своя страна Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) заяви, че можем да бъдем дотолкова спокойни, доколкото можем да си доставим газ по други пътища. Има голяма опасност на европейско ниво, в който Русия се опитва да разклати единението на Европа, посочи Рангелова.

Тя настоя да мислим за премахване на зависимостта от газ. Колебанията в цените на газа са нормални за пазара. Колкото повече разчитаме на природен газ за консумацията, толкова повече сме изложени на риск от скокове и спадове, каза още Констанца Рангелова.

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките