Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския си колега д-р Алпарслан Байрактар. Поводът за визитата на Малинов в Турция е предоговарянето на договора с турската компания "Боташ", съобщават от МЕ.

Българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от турска бе изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Енергийните министри възложиха на ръководствата на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ".

По време на срещата бе обсъдена и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между България и Турция.

Отчетен бе и напредъкът, след като българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция "Боташ" подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари тази година. Министър Малинов отбеляза, че документа е от важен за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари.

Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

Енергийният министър потегля към Турция за предоговарянето на договора с "Боташ"

Енергийният министър потегля към Турция за предоговарянето на договора с "Боташ"

Владимир Малинов ще разговаря утре с турския си колега Алпарслан Байрактар