Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане проект на актуализация на Интегриран план в областта на енергетиката и климата на Република България 2021-2030 г.

Заинтересованите страни могат да изпращат своите предложения и становища по така предложените текстове в срок до 22 януари 2024 г. на електронен адрес: necp@me.government.bg.

Това съобщиха от пресцентъра на ведомството, макар и в последния работен ден преди коледните празници, а и в извън работно време.

Припомняме, че първоначалният вариант на Плана беше изпратен за нотификация от страна на Европейската комисия през март 2020 г. в изпълнение на член 3 от Регламент (ЕС) 2018/1999 относно управлението на Енергийния съюз. На 14.10.2020 г. ЕК изпрати бележки и коментари по Плана на Република България.

В изпълнение на член 14 от посочения Регламент, страната ни има ангажимент да представи на вниманието на Комисията проект на актуализиран План. В него трябва да бъдат отразени бележките и коментарите на ЕК от 14.10.2020 г., както и да бъдат отразени по-високите цели поставени с Европейската зелена сделка и Европейския закон за климата, Пакета "Готови за 55", Плана RЕPowerEU, Плановете за възстановяване и устойчивост, както и последния доклад за България в рамките на Европейския семестър.

Настоящият проект на актуализиран Интегриран план в областта на енергетиката и климата е изготвен съвместно с Министерство на околната среда и водите, както и с помощта на други компетентни ведомства, в т.ч. Министерството на финансите, Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на иновациите и растежа, Министерство на транспорта и съобщенията, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите и Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Министерството на енергетиката разчита на експертизата и активната обратна връзка на всички заинтересовани лица, организации и институции, които след като се запознаят с актуализирания План, да изпратят своите становища, за да може този стратегически документ да отразява възможно най-добрите практики и идеи.

Министерството на енергетиката спешно наваксва с плана за енергетиката и климата

Министерството на енергетиката спешно наваксва с плана за енергетиката и климата

Интегрираният национален план за енергетиката и климата трябваше да се актуализира до юни