Миньорите от Имерис Минералс България искат увеличение на заплатите на всички служители във фирмата и заплашват, че в противен случай ще преминат към ефективни стачни действия. Това съобщи Георги Дяков, председател на синдикалната организация към КНСБ, цитирайки писмо до компанията.

В писмото работниците припомнят, че въпреки исканото от тях увеличение на заплатите с не по-малко от 20 %, доходите на част от служителите са стигнали до минималната работна заплата в бранша от 714 лева. За останалите повишението е с 3,8 %. По думите на Дяков, това увеличение е далеч от възможностите на фирмата.

Синдикатите предлагат разговори с ръководството за исканията на миньорите и декларират краен срок 16 април (понеделник). В противен случай миньорите ще започнат стачка до сключване на споразумение, се казва в писмото.

Припомняме, фирмата е специализирана в добив по открит способ и преработка на бентонитни глини, перлит и зеолити. Тя има разрешително за работа в кърджалииските находища "Счупена планина", находище "Пропаст-Доброволец", находище "Бели пласт", находище "Енчец".