Депутатите от Комисията по енергетика приеха на първо четене със завиден консенсус - всички "за", никой "против", като само от "Възраждане" се въздържаха, законопроекта на "Демократична България", според който при криза с доставките на горива държавата може да поеме оперативен контрол над рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

"Не бързаме по никакъв начин да поемаме оперативен контрол върху рафинерията, единствената спешност е да предоставим инструмент на правителството, което то да ползва евентуално. Но в никакъв случай не искаме това да се случва веднага", представи идеята на партията си Ивайло Мирчев.

И подчерта - идеалният вариант е въпросният инструмент да не бъде използван изобщо, а рафинерията да работи нормално, както досега.

"А не да се обяснява как от утре тя ще затвори, как хиляди хора ще си загубят работата, как цените на горивата ще се повишат рязко. Такова извиване на ръце няма как да бъде толерирано по никакъв начин."

ДБ иска подкрепа за "правителствен управител в Лукойл"

ДБ иска подкрепа за "правителствен управител в Лукойл"

ДПС оттегли своя законопроект

Какво в конретика предвижда законопроектът - при евентуални форсмажорни обстоятелства правителството да назначи управител, който да поеме оперативното ръководство върху нефтообработващите мощности. Този човек следва да има юридическо или икономическо висше образование и да има опит на ръководна длъжност. Прокрадна се неколкократно, макар и като шега сред народните представители, и името на Драгомир Стойнев от БСП като подходяща за това фигура. Нещо, което обаче самият Стойнев не отрече.

"Искате да действате по примера на Германия и Италия на принципа "видяла жабата как подковават вола". Тези страни обаче имат алтернативни доставки, докато в България няма как да дойдат такива количества", изрази аргументите си против Стоян Таслаков от "Възраждане".

Комисията разгледа и не прие и законопроектите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната", които предвиждаха продуктите от руски нефт да не се изнасят, а да се потребяват единствено на родния пазар.

Служебното правителство реши Лукойл да изнася до 5 март 2023 г.

Служебното правителство реши Лукойл да изнася до 5 март 2023 г.

Позволява се изпълнението на договори, сключени преди 4 юни 2022 г.

Отпадна и точката, в която следваше да се проведе изслушване на енергийния министър Росен Христов, като аргументът бе неотложни служебни ангажименти.