За противодействие на кражбите на елементи от електроенергийната инфраструктура са необходими законодателни промени, строги наказателни мерки и стриктен контрол от страна на компетентните органи.

Това се казва в изявление на ръководството на ЧЕЗ във връзка с вчерашната авария, оставила часове наред 50 хиляди столичани без ток.

От ЧЕЗ призовават подобни деяния да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Става ясно, че опитът за кражба в кабелен колектор – предизвикал пожар и спирането на тока в Люлин - е извършен на 19 декември, а днес е внесен в МВР официален сигнал като органите на полицията са предприели съответните процесуално – следствени действия и огледи на място.

По предварителни данни преките щети ще надхвърлят 100 000 лв. Това е безпрецедентно по мащабите си посегателство над електроенергийната мрежа на столицата за последните десет години още повече, че през 2014 година ЧЕЗ Разпределение България положи нови кабели в колектора в кв. Люлин на стойност над половин милион лева, се казва още в изявлението.

Припомня се, че само преди седмица в центъра на София е бил запален пожар в колектор на ЧЕЗ Разпределение България при опит за кражба, при което без електрозахранване останаха 50 фирми.

Посегателствата над съоръжения на компанията, освен че нарушават спокойствието на гражданите и бизнеса, отнемат средства и ресурс, които биха могли да се влагат в подобряване на услугите. От началото на 2015 г. година щетите от кражби на елементи от съоръжения възлизат на 2,9 млн. лв., изтъкват от елразпределителя.

Най-страшно е, се изтъква в изявлението, че посегателствата излагат на риск здравето и живота не само на извършителите на престъпните деяния, но и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора. Само за тази година известните на компанията смъртни случаи вследствие на кражби са 5.