27 439 423 лева е сумата, която трябва да бъде внесена във Фонда за сигурност на електроенергийната система за месец януари. Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Средствата са за компенсиране на потребителите за транспорт. Размерът на месечната вноска се определя от министъра на икономиката и индустрията в срок до 15 - то число на текущия месец и се изчислява по формула, уточняват от министерството.

"Лукойл" оспорва и в съда размерът на вноската, а вчера в парламентарната комисия представителите на руската компания отново се противопоставиха на размера на вноската, която се очаква от тях.

Припомняме, че през месец ноември 2023 г. влезе в сила Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, лицата, които произвеждат нефтопродукти от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, се задължават да правят месечни вноски за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

За да се изчисли вноската за месец февруари са взети предвид няколко параметъра, посочват отново от МИ:

  • Средномесечната цена за месец януари 2024 г. на суров нефт сорт "Брент" на база статистически данни от U.S. Energy Information Administration for Europe Brent Spot Price FOB (Dollars per Barrel), както следва: 80,120 щатски долара за барел.
  • Средномесечна цена за месец януари 2024 г. на суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия на база Решение (ОВППС) 2022/2369 на Съвета на ЕС от 3 декември 2022 година за изменение на Решение 2014/512/ОВППС относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, както следва: 60 щатски долара за барел.
  • Стойността на вноската в лева е изчислена при средномесечен курс на БНБ
  • Агенция "Митници"

Вноската е върху нефтопродукти, произведени на територията на Република България от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия за месец януари 2024 г. за количеството литра нефтопродукти с код по КН 27 10, изведени от данъчен склад за месец януари 2024 г., произведени от нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, по подадени данни от Агенция "Митници".

По Програмата за финансова подкрепа на физически лица за транспорт еднократна помощ до 300 лв. ще получат близо 300 000 семейства с деца от уязвимите групи. 

Държавата си чака парите от "Лукойл"

Държавата си чака парите от "Лукойл"

Ако това не стане, НАП се заема със събирането на вноската