"Национална електрическа компания" (НЕК) получи 601 617 133 евро безвъзмездна финансова помощ. Парите са за заплащане на присъдени суми по арбитражното решение за АЕЦ "Белене" между компанията и "Атомстройекспорт". Те са предоставени от Министерство на енергетиката, като идват от централния бюджет, съобщават от ведомството.

Припомняме, че през юни страната ни беше осъдена да плати 620 млн. евро за поръчано на Русия оборудване за АЕЦ "Белене". След като стана ясно, че няма шанс да се обжалва решението на Арбитражния съд, а просрочието увеличава сумата със 167 хил. евро лихва на ден, Народното събрание разреши държавна помощ за Националната електрическа компания, с която да се покрие задължението. Все още обаче се очаква произнасяне и от страна на Брюксел за правомерността на държавната помощ. От друга страна, от "Росатом" настояват за бързото - до края на годината - изплащане на задълженията от българска страна.

Китайската държавна компания се интересува от АЕЦ "Белене"

Китайската държавна компания се интересува от АЕЦ "Белене"

Корпорацията е наследник на китайското министерство на атомната енергетика

НЕК ще изплати присъдените суми по арбитражното дело, след като енергийното министерство и преведе средствата. "Атомстройекспорт" ще получи парите по сметката си до края на седмицата.

С подписано на 26 октомври споразумение НЕК и "Атомстройекспорт" се договориха за окончателно уреждане на отношенията им относно решението на Арбитражния съд в Женева. Съгласно това споразумение, ако НЕК плати сумата от 601 617 133 евро към "Атомстройекспорт" на 15 декември или преди това, руската компания ще се откаже от натрупаните лихви след постановяване на арбитражното решение.

От енергийното министерство обясняват, че предоставянето на средствата е възможно, след като във ведомството е постъпило становище от главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия. Според него предоставените съгласно закона средства не представляват държавна помощ по смисъла на Договора за функционирането на Европейския съюз. В тази връзка българската страна е оттеглила уведомлението си до ЕК.