Министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че е оптимист за ситуацията с газа в България, тъй като необходимите количества за зимата били осигурени, заяви самият той в студиото на БНТ.

Той заяви, че с пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция не само е осигурен газ за зимата, но и той е на приемливи цени. Също така той заяви, че няма представа дали се водят разговори с "Газпром", като уточни, че това е работа на "Булгаргаз".

Икономическият министър каза, че към предложената от президента Румен Радев схема за бартер на газ от Азербайджан срещу ток, произведен от България е била харесана в Баку и в момента по нея работят експерти. Също така се проучва и схема за бартер на торове срещу газ с азербайджанската страна, като отбеляза, че именно предприятията, които произвеждат азотни торове са сред най-големите консуматори на газ и ако те си осигурят допълнителен газ, това ще облекчи българската енергетика.

Никола Стоянов: Газ ще има и ще е на добра цена

Никола Стоянов: Газ ще има и ще е на добра цена

Няма да има нужда от таван на цената на газа, увери той

Никола Стоянов каза, че ще се фокусира върху работата си и ще работи до края на мандата на служебното правителство. Той заяви, че ще предложи продължаване на схемата за доплащане от 25 стотинки към цената на горивата и след 1 ноември, особено ако ценовите тенденции на пазара на горива у нас го изискват.

Той коментира и въпроса за оръжейна помощ за Украйна, като отбеляза, че той като министър би изпълнил всяко решение на парламента по въпроса, включително и ако се вземе решение за предоставяне на помощ, то може да бъде изпълнено и страната има ресурс за такъв износ. Същевременно той повтори казваното и до сега, че България към момента не изнася директно оръжия за Украйна. На въпрос дали се изнася такова чрез посредници, министърът заяви, че няма представа и не може да коментира дали това се е случвало.

Никола Стоянов коментира накратко и последния инцидент в "Арсенал" и уточни, че това е частна компания, на държавата е предложила да окаже съответната помощ за подобряване на безопасността на производството в нея.

Няма замърсяване на въздуха и почвата след инцидента в "Арсенал"

Няма замърсяване на въздуха и почвата след инцидента в "Арсенал"

Екоинспекцията е извършила незабавна проверка