Намаление на цената на природния газ с 10% за второто тримесечие на следващата година. Такава прогноза направи пред журналисти изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Иванов и екипа му дойдоха на открито заседание на енергийния регулатор именно, за да обсъдят желанието си за цени на природния газ за първите три месеца на 2016-та година.

От "Булгаргаз" искат цената за крайните снабдители да бъде 406.49 лева за 1000 nm3. Това означава намаление в сравнение със сегашната цена с 8,71 лева за 1000 nm3, което е 2%.

Крайното решение на КЕВР ще стане ясно в предпоследния ден на годината - 30 декември.  "С решението, което ще вземе КЕВР в края на месеца, най-малко цената на газа ще падне с малко над 2% и този буфер ще остане изцяло на разположение на топлофикациите", коментира шефът на "Булгаргаз".

Той обясни, че цената за топлофикационните дружества няма да се коригира и заради това от обществения доставчик очакват по-редовни и по-навременни плащания от страна на топлофикациите.

Задълженията на топлофикациите към днешна дата са около 240 млн. лева, стана ясно от думите на Иванов. "До края на годината очакваме да спаднат не толкова съществено, но в рамките на възможното", призна още той.

По отношение на по-ниската цена на природния газ Иванов прогнизира - "През второто тримесечие очакваме значителен спад на цената на природния газ, като тя ще е минимум с 10% по-ниска". Най-важното от това намаление щял да бъде ефектът върху икономиката ни, увери изпълнителният директор на "Булгаргаз" и обясни, че този ефект се изразява в разполагаеми средства, които остават в индустрията.

Очакванията са "Булгаргаз" да завърши на печалба 2015 година. "Това е реална печалба", увери Петьо Иванов. На въпрос обаче колко ще е тази печалба шефът на "Булгаргаз" загатна: "Малко, но от сърце".