Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди със свое решение днес новите цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 юли 2024 г. и ще важат до края на новия едногодишен ценови период - до 30 юни 2025 г.

Средното увеличение на цената на тока за битовите потребители е с 1,77%, съобщиха от регулатора. От КЕВР посочват, че при приемането на цените за услугите на електроснабдителните дружества в страната са отчетени всички ценообразуващи елементи и е приложена методиката за ценообразуване.

За потребителите на "Електрохолд" цената на електроенергията се увеличава с 3,10 %, а на EVN - с 1,85 %. За клиентите на "Енерго Про" токът поевтинява с 0,49 %. В утвърдените цени е включена и стойността на мрежовите услуги.

От Комисията за енергийно и водно регулиране посочват, че с предложеното минимално увеличение цените на тока за битовите потребители у нас остават едни от най-ниските в Европа. Според регулатура определянето на цените за период от една година напред създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на домакинствата. От КЕВР изтъкват, че сегашното средно поскъпване на електроенергията е най-малкото за последните 10 години, като през 2023 г. то е било с 4,7%, а през 2022 г. - с 4,3%.

От комисията отбелязват също, че средното повишение на цената на тока с 1,77% е значително по-ниско от индекса на инфлация през миналия едногодишен период, както и от прогнозите за нивото на инфлацията за следващата една година.

КЕВР прогнозира поскъпване на тока средно с 1,39% от 1 юли

КЕВР прогнозира поскъпване на тока средно с 1,39% от 1 юли

Очаква се средната цена на парното и топлата вода в страната да падне с 8,44%

С друго решение от днешното заседание на КЕВР са утвърдени и цените за парното и топлата вода за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. Топлофикационните услуги за битовите потребители в страната през следващата една година ще са по-евтини средно с 8,47%.

Годишната индивидуална цена на топлинната енергия всяко топлофикационно дружество е приета след извършен регулаторен преглед, чрез прилагане на ценообразуващия модел и корекции на ценообразуващите елементи.

За "Топлофикация София" ЕАД цената на топлинната енергия за битовите потребители е в размер на 128,25 лв./MWh, за "ЕВН Топлофикация" ЕАД - 127,19 лв./MWh, за "Топлофикация - Плевен" ЕАД - 90,02 лв./MWh,за "Топлофикация - Бургас" ЕАД - 81,77 лв./MWh, "Веолия Енерджи Варна" ЕАД - 131,86 лв./MWh, "Топлофикация - Враца" ЕАД - 100,25 лв./MWh, "Топлофикация - ВТ" АД - 128,61 лв./MWh, "Топлофикация-Разград" ЕАД - 131,08 лв./MWh., Топлофикация - Русе" АД - 92,92 лв. /MWh , Топлофикация - Перник" АД - 107,59 лв./MWh, Топлофикация - Сливен" АД - 93,34 лв. /MWh.

Със 7,02% понамалява цената на "Топлофикация София". Поевтиняването е по-малко от обявените 30% в заявлението на дружеството, защото според КЕВР то е било основано на кръстосано субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия в нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката. От регулатора обясняват, че това би осигурило по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на "Топлофикация София" ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия за всички потребители в страната. В решението на КЕВР надвзетите приходи на дружеството от 199 млн. лева са приспаднати от премията за електрическа енергия от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за следващия регулаторен период. "Ако това не беше направено тази премия нямаше да е в сегашния размер от 100,99 лв/MWh , а с 265 лева по-висока - около 365 лв./MWh", допълват от регулатора.

КЕВР прогнозира 8,44% средно намаление на цената на парното за следващия период

КЕВР прогнозира 8,44% средно намаление на цената на парното за следващия период

Най-голямо е намалението за "Топлофикация-Бургас" АД - с 14.09%

Със 7,81% е цената за клиентите на "ЕВН България Топлофикация" ЕАД. В Плевен намалението е с 7.14%, а най-голямо е то за "Топлофикация-Бургас" АД - с 14.11%. Във Варна цената се понижава с 3.74%, във Враца - с 11.35%, а във Велико Търново - 2.44%. В Разград намалението е с 9.94%, в Русе - с 11.98%, в Перник - с 7.20%, а в Сливен - с 10.41%.

От КЕВР отбелязват, че преди утвърждаването на новите цени е изготвена обоснована прогноза на основните ценообразуващи елементи, формиращи цената на топлинната енергия - разходи за природен газ и за закупуване на въглеродни емисии. Прогнозите са изготвени след обстойно проучване на цените и тенденциите на международните пазари на природен газ, въз основа на сключените сделки по тримесечия за година напред. Отчетени са тенденциите и сключените сделки на международните платформи за въглеродни емисии. Въз основа на това комисията е определила средна прогнозна цена на природния газ за новия регулаторен период в размер на 63,56 лв./MWh без цени за достъп и пренос. Определена е и прогнозна средна цена на емисиите за периода в размер на 70,00 €/t СО2.

От регулатора отбелязват, че новите цени на ток и топлоенергията са утвърдени след провеждането на обществени обсъждания на 13 юни, на които са били поканени всички заинтересовани страни.

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на парното и топлата вода от 1 юли

"Топлофикация Бургас" и "Топлофикация Велико Търново" обаче предлагат по-висока цена