"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на топлата вода и парното за новия ценови период от 1 юли, предаде БТА.

В заявление на топлофикационното дружество до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочват, че то е депозирало намерение да доставя топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС. Предложената цена е с 29,11% по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh.

В изялението също се посочва, че заради климатични фактори през 2023 г. са произведени 4 385 812 MWh топлинна енергия, което е със 7% по-малко от планирането за ценовия период

"Топлофикация София" пропуснала възможност да спести 200 млн. лв. разходи

"Топлофикация София" пропуснала възможност да спести 200 млн. лв. разходи

От квотите си за въглеродни емисии през последните шест години

По-ниски цени от 1 юли предлага и "Топлофикация Плевен" - от 96,94 лв./MWh да стане 56,10 лв/MWh, което е с около 42% по-ниска цена.

"Топлофикация Бургас" и "Топлофикация Велико Търново" обаче предлагат по-висока цена за новия ценови период, съответно дружеството в Бургас предлага цената на топлата вода да стане 118,52 лв./MWh, като в момента е 95,20 лв./MWh, което е увеличение с 24,50%. Това във Велико Търново предлага за предстоящия ценови период да продава гореща вода за 331,83 лв/MWh, като в момента е 131,82 лв/MWh.

От "Топлофикация Пловдив" също са подали заявление за цените от 1 юли, но данните в него са поверителни. В края на март от дружеството съобщиха, че според тяхната калкулация крайната цена на топлинната енергия за клиентите на "ЕВН Топлофикация Пловдив" би се променила с 13 процента - на 156,94 лева за мегаватчас от следващия регулаторен период. При" Топлофикация Перник" и "Топлофикация Сливен" данните също са заличени в заявленията им.

От БТА уточняват, че обикновено КЕВР прави корекции на ценообразуващите елементи на всички дружества, като прилага общ подход. Предстои да се проведе и обществено обсъждане по темата.

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода КЕВР ще обяви до 30 юни, като при постановяването му ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на юни.

Окончателно: С между 0,05% и 0,48% поскъпват парното и топлата вода

Окончателно: С между 0,05% и 0,48% поскъпват парното и топлата вода

Цените в Перник и Враца се намаляват символично