Дружеството "ОМВ Офшор България", като дъщерно към компанията в Австрия, стана единствен титуляр на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ "Блок 1-21 Хан Аспарух". Днес Министерски съвет разреши "Тотал Е&П България" да прехвърли своя дял от 57.14% от правата и задълженията по разрешението на ОМВ.

Възможността за прехвърляне на правата и задълженията по предоставено разрешение за търсене и проучване е регламентирана в чл. 25, ал. 1 и ал. 2, т. 2 от Закона за подземните богатства.

С приетото днес решение срокът на разрешението за търсене и проучване се продължава с 23 месеца поради настъпили непредвидени обстоятелства. Форсмажорът, който обхваща периода 24 февруари 2022 г. - 24 януари 2024 г., е по повод войната в Украйна и оттеглянето на "Тотал Е&П България" от проекта. Тези обстоятелства са документирани със сертификат, издаден от Българската търговско-промишлена палата на 9 февруари 2024 г.

С днешното си решение МС упълномощава министъра на енергетиката в едномесечен срок да подпише необходимите допълнителни споразумения към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блока Хан Аспарух.

Припомняме, "Блок 1-21 Хан Аспарух" е разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Договорът за проучване на тази територия е в сила от месец септември 2012 г.

През 2013 г. към "Тотал Е&П България" се присъединиха "ОМВ Офшор България" и "Репсол България", като седем години по-късно "Репсол България" прехвърли своя дял на останалите двама акционери.

Допълнително, на 17 април министъра на енергетиката Владимир Малинов се срещна с представители на румънската "ОМВ Петром", като обсъдиха перспективите за търсенето на нефт и газ в блока.

Търсят се желаещи да проучват за нефт и газ в блок Хан Тервел в Черно море

Търсят се желаещи да проучват за нефт и газ в блок Хан Тервел в Черно море

Разрешението се предоставя за срок от 5 години, с право на три удължения по две години