Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на енергетиката е освободен Александър Николов.

Това съобщават от Министерски съвет. Новината идва след проведеното редовно заседание на правителството днес. 

В последната една седмица се създаде поредното напрежение във връзка с цените на електрическа енергия на свободния пазар. Миналата седмица работодателите предупредиха, че започват да изключват мощности, тъй като заради цените не могат да бъдат конкурентоспособни на европейския пазар.

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

Заводи изключват мощности заради 50% по-скъп ток в сравнение с Германия

От АОБР настояват ТЕЦ "Марица Изток 2" да увеличи натоварването си

Работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса, след като миналата седмица обявиха, че спират мощности, защото при тези цени не могат да бъдат конкурентни.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ. Което пък ръководство обжалва в съда отстраняването си. От БЕХ категорично отричат да имат правото да регулират по някакъв начин цените и да се намесват на пазара.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

Оставки или законови промени ще свалят цената на тока

Оставки или законови промени ще свалят цената на тока

Валентин Николов: Няма монопол, има господстващо положение