От Националната електрическа компания (НЕК) са внесли искане за поскъпване на тока в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с искане за промяна на цените на електроенергията, определени на 1 юли 2020 г. заради поскъпване на квотите въглероден двуокис на борсата, пише "24 часа". Дали искането им ще бъде прието, ще се види на заседанието на КЕВР по-късно днес.

Мотивът на националната компания е, че в решението на енергийния регулатор за определяне на цената тогава е заложена прогнозна цена на въглеродните емисии от 22 евро на тон, а средната цена за второто полугодие на 2020 г. е 29 евро на тон. В началото на годината надхвърлила 31 лева.

От Енергийния форум настояват тецовете "Марица изток" да работят още дълго

От Енергийния форум настояват тецовете "Марица изток" да работят още дълго

Там са двете американски централи

Според дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от тецовете "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" (американските тецове - б.р.) НЕК е задължена да купува и квотите въглеродни емисии за двете централи. Към 28 януари, когато е внесено искането за увеличение на цените, сумата, която трябва да похарчи НЕК за квоти, се е увеличила със 149,7 млн. лв. С толкова е скочила и компенсацията, която компанията трябва да получи от фонд "Сигурност на електроенергийната система".

При обсъждане на доклада на експертите при първите търгове за годината - в началото на февруари, цените на квотите са били 32,60 евро/тон на единия и 33 евро/тон на втория, съобщи Пламен Младеновски, шеф на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в комисията. 

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

АИКБ виждат лъжа или некомпетентност в нереално високата цена на тока

Ръст от над 350% е всичко друго, но не и нормален, обясняват те на Борисов и КЕВР

При следващите търгове цените са поскъпнали. На 11 февруари цената на първичния пазар е достигнала 39,62 евро. На вторичния пазар на лондонската борса цената е надминала психологическата граница от 40 евро на тон, което никой не очаквал. Прогнозата била за поскъпване с 20%.

В доклада на експертите на КЕВР е посочено, че при искането на НЕК, което е от 28 януари, допълнителните разходи за квоти са в размер на 149,73 млн. лв., но пък приходите във фонд "Сигурност на електроенергийната система" се увеличават със 159 млн., тъй като един от източниците на пари в него са именно продажбите на квоти емисии.

По изчисления на Младеновски при новите по-високи цени, според които допълнителните разходи, които ще възникнат за двете американски централи, са в размер на 247 млн. лв. Така приходите във фонда ще се увеличат с 251,5 млн. лв.

Заключението на експертите на енергийния регулатор е, че тъкмо заради това уравняване няма нужда да се променя цената "задължения към обществото", а оттам и цената на тока.