Министър на финансите Асен Василев заяви в студиото на Би Ти Ви, че предложението за връщане на 20% ДДС за хотели и ресторанти не е отпаднало, а изявлението на народния представител от ДПС Делян Пеевски, че няма да го подкрепи, е позиция на ДПС.  

Финансовият министър Асен Василев говори за бъдещето на професията на хората, работещи в мините и ТЕЦ-овете. Той подчерта, че те имат перспектива за работа до 2038 г., но професията им ще има затихващи функции.

"Това, което е било до момента, няма как да продължи, и не защото правителството, а пазарът налага ограничения", беше категоричен Василев. Министърът допълни, че токът не може да бъде конкурентоспособен, освен ако навън не е много студено и няма други производства, и че трябва да започнем плавен преход към други източници на енергия.

Василев изтъкна два основни стълба за подпомагане на хората в сектора. Според него, ако работник загуби работата си, трябва да има гарантиран социален пакет, който да му помогне да се възстанови и евентуално да започне друга кариера или собствен бизнес. Той приведе пример от Европа, където се предоставят 24 заплати, докато у нас се предвиждат 36. Освен това бизнесите, които искат да влязат и работят в тези региони, трябва да бъдат подкрепяни.

Министърът подчерта, че има голям потенциал за производство на зелена енергия в регионите с мини и ТЕЦ-ове. Освен това, дори след като мините спрат добива, ще има работа поне за още 10 години по зариване и подготвяне на терените, за да не се стигне до екологични катастрофи. Това би осигурило нормални условия за строителство и инвестиции в района.

Денков би разговарял за енергетиката, но без мегафони и през блокади

Денков би разговарял за енергетиката, но без мегафони и през блокади

Зад протестите той вижда политически интереси и конкретни партии