Правителството няма отношение на кого ще продаде своите активи чешката компания ЧЕЗ, които тя притежава в България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV на въпрос дали следи сделката с "Еврохолд".

Тя посочи, че регулаторните органи ще преценят дали купувачът на електроразпределителното дружество е приемлив и ще се произнесат по темата. Петкова напомни, че Комисията за финансов надзор вече извършва такава проверка, след което трябва да се произнесат и Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Запитана дали може да се повтори ситуацията с "Инерком" и Гинка Върбакова, енергийният министър заяви, че тогава нещата са били преекспонирани. Тя увери, че няма риск за енергийната сигурност на страната.

Относно думите на председателя на "Еврохолд" Асен Христов, че Гинка Върбакова е опитала да надскочи себе си с опита да придобие ЧЕЗ, Петкова изрази мнение, че всяка компания има право да участва в определени инвестиционни проекти. Друг бил въпросът дали този тип купувач ще бъде одобрен от съответните регулаторни органи.

Борисов за сделката ЧЕЗ: Този, който е зад "Еврохолд", го даваха по телевизора

Борисов за сделката ЧЕЗ: Този, който е зад "Еврохолд", го даваха по телевизора

Цветанов като Жан Виденов за БСП и Лютви Местан за ДПС

На въпрос дали има политически интереси в сделката с "Еврохолд", тя бе категорична, че сделката се реализира по чешкото законодателство и няма как българското правителство да оказва въздействие. По тази причина Петкова настоя да се спре с подобни спекулации и да се изчака регулаторните органи да си свършат работата.

По отношение на съдбата на ТЕЦ-овете у нас енергийният министър посочи, че производителите на енергия от въглища са изключително важни за българската енергетика. По тази причина страната ни щяла да се бори за въглищните си централи и да разчита на тях до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

За ТЕЦ "Марица-Изток" 2 Петкова призна, че централата има изключително големи разходи и в момента резултатите на компанията са отрицателни заради разходите за емисии, които са се покачили значително през 2018 г.

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас
Обновена

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас

Дружеството, купило ЧЕЗ, очаква до края на годината да има всички разрешения

Министърът отрече, че ТЕЦ "Марица-Изток" 2 доброволно се е отказала от спечеления търг за студения резерв. Тя обясни, че на централата е било възложено да осигури количество енергия за бита и е нямало как едновременно с това да обслужва и студения резерв. По тази причина той е бил поет от ТЕЦ-Варна. По думи на Петкова това е било необходимо, за да се гарантира енергийната сигурност на страната.

Петкова посочи, че квотата за студения резерв се определя от министъра на енергетиката съгласно закона, като определеният за миналата година и настоящата е 650 mW средногодишно при норма 1040 mW.

Разходите на Енергийния системен оператор за 2018 г. са около 57 млн. лева, посочи още Петкова и обясни, че все още се очаква да се определи цената за тази година.

Министърът бе категорична, че няма заплаха за енергийната сигурност на страната във връзка с ТЕЦ-Варна. Тя подчерта, че това е втората по големина топлоелектроцентрала у нас, заема сериозно място в електроенергийната система на България и в момента е напълно изрядна.

Теменужка Петкова: Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава

Теменужка Петкова: Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава

Темата Енергетика е предизборна

Тя изтъкна, че е важно управляващите такъв тип дружества да притежават необходимите компетенции, за собствениците обаче нямало такова изискване (визирайки Ахмед Доган - бел. ред.).

Относно АЕЦ "Белене" Петкова посочи, че на 22 май процедурата е била публикувана в официален вестник на ЕС и от тогава е започнал да тече 90-дневният срок за подаване на заявления.

На 19 август ще разберем има ли желаещи да участват в проекта, заяви министърът, допълвайки, че държавата също ще участва в проекта. По думи на Петкова държавата не бягала от него и когато ставало въпрос за изграждане на такъв тип мощности участието на държавата било неизбежно.

Относно увеличението на цените на тока от 1 юли Петкова подчерта, че те ще са в рамките на годишната инфлация. "Булгаргаз" е заявил понижаване на цената на природния газ за третото тримесечие заради успешните сделки с доставка на втечнен природен газ, изтъкна енергийният министър.

Папазов: ТЕЦ-Варна е купен за 48 млн. евро, Доган придобива 70% за 1,4 млн. лв

Папазов: ТЕЦ-Варна е купен за 48 млн. евро, Доган придобива 70% за 1,4 млн. лв

Той единствен не иска офшорки и съмнителни компании, и застава с името си