Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е един от основните приоритети на правителството в енергийната област. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещението си в АЕЦ "Козлодуй", където проверява изпълнението на дейностите, свързани с плановия годишен ремонт на пети блок на централата. Според нея това ще гарантира сигурността на електроенергийните доставки за българските потребители.

Тя подчерта, че удължаването на живота на двата блока в атомната централа е много сериозен ресурс за българската енергетика, чрез който ще се осигури чиста енергия на достъпни цени за гражданите и бизнеса.

Петкова припомни, че лицензът за работа на пети блок вече беше удължен с десет години от Агенцията за ядрено регулиране, а сега предстои това да се случи и за шести блок.

АЕЦ "Козлодуй" внася документи за удължаване на работата на 6 блок

АЕЦ "Козлодуй" внася документи за удължаване на работата на 6 блок

Теменужка Петкова: Нищо нямаше да се случи, ако нямахме прекрасни отношения с "Росатом"

АЕЦ "Козлодуй" изпълнява предвидените за това мерки изцяло със собствени средства, изтъкна тя и добави, че централата е в отлично финансово състояние - печалбата й за миналата година е 167 млн. лв., а над 360 млн. лв. са наличностите по банковите сметки на компанията.

Енергийният министър коментира и протестите на малките ВЕИ производители, които твърдят, че промяната в Закона за енергетиката, с която се премахва двойното им субсидиране, не се прилага за всички.

Малките ВЕИ-та с ултиматум към КЕВР и Петкова

Малките ВЕИ-та с ултиматум към КЕВР и Петкова

Заплашват с унищожаване на фотоволтаична централа

"Този тип производители са били финансирани веднъж от Държавен фонд "Земеделие" и втори път - чрез преференциални цени на електроенергията им. Одитният орган на ЕК отчете, че това е свръхсубсидиране, което трябва да бъде премахнато", обясни тя. По нейни думи именно поради тази причина Законът за енергетиката е бил променен през 2015 г.

Тя напомни, че по темата се е произнесъл и Конституционният съд, според който промените не противоречат на Конституцията.

По нейни думи, ако двойното финансиране не е било премахнато, това е щяло да застраши верифицирането на средствата от Държавен фонд "Земеделие". Тя съобщи, че в следващите дни предстои нова среща с производителите на енергия от възобновяеми източници, за да бъде обсъден казусът отново.

Теменужка Петкова не вижда основание малките ВЕИ да протестират

Теменужка Петкова не вижда основание малките ВЕИ да протестират

Според нея въпросът за финансирането е решен