Поправката на Закона за енергетиката от 2015 г. е приета, за да премахне двойното финансиране при ВЕИ, ползвали европейски и национални схеми за подпомагане. Оказва се обаче, че Законът не се прилага към ползвателите на такива схеми, които са големи ВЕИ производители и едромащабни инсталации. Вместо това неоснователно разпоредбите се прилагат към малките ВЕИ-та. Това заяви председателят на Съюза на европейските производители на зелена енергия Павлина Трифонова на пресконференция в БТА по повод протестите на малките ВЕИ производители.

Тя уточни, че твърдението, че има свръхсубсидиране не е вярно и доказателство за това е, че фирмите фалират - вече близо 50 предприятия са се обявили в несъстоятелност.

Трифонова посочи, че проблемът е от четири години, като едва преди месец управляващите са приели протестиращите. Тя изрази надежда, че премиерът Бойко Борисов само е подведен, а не е част от схемата и подчерта, че до момента от сектора многократно са искали среща с него. Досега обаче такава не е осъществена.

Теменужка Петкова не вижда основание малките ВЕИ да протестират

Теменужка Петкова не вижда основание малките ВЕИ да протестират

Според нея въпросът за финансирането е решен

"Зае ли, че вече четири години КЕВР не спазват закона?", попита Трифонова, посочвайки, че за този период има над 1000 закрити работни места, а близо 250 фирми вървят към фалит.

Тя посочи, че искането на малките ВЕИ-та е да се спазват разпоредбите на Параграф 18, за да се спре двойното финансиране, изтъквайки, че правилното прилагане на Закона за енергетиката ще намали и цената на ел. енергията за фирмите. Ако Законът се прилагаше правилно, цената за битови и промишлени нужди щеше да е много по-ниска, заяви председателят на СЕПЗЕ.

От сектора отново поискаха оставките на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов заради бездействието им по казуса. Според протестиращите са допуснати две грешки - едни фирми са ощетени и доведени до фалит, а други са облагодетелствани, получавайки неправомерно помощи.

Министър Петкова води малките ВЕИ-та в Народното събрание

Министър Петкова води малките ВЕИ-та в Народното събрание

За да им даде възможност да изложат исканията си

Ние работим три пъти под себестойност четири години, заяви още Трифонова.

От своя страна Тихомир Тошев, оглавяващ щаба на протестиращите, съобщи, че в свое писмо от 15 април от КЕВР са информирали, че не разполагат с информация за броя на лицата, които са получили финансиране по схемите за подпомагане. Според него това свидетелства, че Комисията не си е свършила работата, тъй като именно тя трябва да извършва контрола.

Заради неправилното прилагане на Параграф 18 България ще трябва да възстанови на ЕК 60 млн. евро, каза още Тошев, напомняйки, че те ще бъдат платени от държавата, а не от Теменужка Петкова или Иван Иванов, въпреки че пропуските са техни.

Той отрече твърдението на енергийния министър, че има двойно финансиране.

Не е възможно да получиш европейско финансиране в България, ако твоят бизнес план не генерира приходи и не създава работни места - поради това ние сме доказали нашата икономическа жизнеспособност, обясни той.

КЕВР и Министерството на енергетиката са отговорни за неправилното прилагане на параграф 18 - особено КЕВР, тъй като те трябва да контролират своите решения, с които се определят цените на енергията, заяви Тошев. Комисията обаче не се е произнасяла с указания за този параграф, което според него означава, че в държавата цари хаос, тъй като електроразпределителните предприятия сами решават спрямо кого да прилагат параграф 18.

Заради грешка на КЕВР 274 малки ВЕИ производители са във фалит

Заради грешка на КЕВР 274 малки ВЕИ производители са във фалит

Те са в протестна готовност

От сектора се обявяват твърдо против разпространяването на фалшиви новини и настояват за диалог. Те поставиха ултиматум на КЕВР и Министерството на енергетиката до края на деня да излязат със становище, че Параграф 18 ще се прилага правомерно. В противен случай заплашват с гражданско неподчинение - унищожаване на фотоволтаична централа в Централна Северна България.

Тошев обясни, че проявата е била подготвена за 23 май, но впоследствие е била отложена за след европейските избори, за да не бъдат обвинени протестиращите в "извиване на ръце".

Дотогава те се надяват, че Законът ще започне да се спазва. От сектора информират и че планират затваряне на основни пътни артерии в страната.

От своя страна енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков посочи, че проблемът в случая е, че големите цени, които не са отразени в Параграф 18, се плащат от обществото. Чрез тази такса плащаме високата цена на фотоволтаичните централи на приятелките на министър Петкова, заяви той, допълвайки, че има предвид Гинка Върбакова.

Държавата удари малките ВЕИ, олигарсите останаха, протестират собственици

Държавата удари малките ВЕИ, олигарсите останаха, протестират собственици