Собственици на малки електроцентрали от възобновяеми източници сезират Европейската комисия и очакват да има наложени санкции от европейската институция заради неизпълнение на бизнес плановете им. За пореден път между 20 и 30 души се събраха на протест пред Народното събрание.

Недоволните собственици, някои от които са заложили апартаментите на пенсионираните си родители, настояват за промяна на параграф 18-ти от Закона за енергетиката, с който се променя цената на изкупуваната от тях електроенергия.

На практика фирмите са поставени в състояние на фалит. Един от собствениците Красимир Петров заяви на протеста пред Народното събрание, че всички тези решения, взети от ГЕРБ, за промяна на въпросния параграф са абсолютно популистки и целят управляващите да си измият ръцете пред обществото, че правят нещо, за да се ограничат възобновяемите източници.

Те наказаха най-малките и най-беззащитните предприятия, всички големи олигарси, мастити бизнесмени - за тях няма никакви санкции. За тях цената не се повишава и се запазва същата. Ние сме хората, които отидохме да инвестираме в селските райони и затова ни беше дадена инвестицията”, коментира Петров.

Той отбеляза, че повечето от приходите, които са идвали, когато са взимали нормални пари, са разходвани за заплати и осигуровки. „Сега вече съкратихме тези хора. Аз лично съм съкратил трима души” посочи Петров, като сметна, че с новата цена от юли месец миналата година до този момент фирмата му е на загуба с 25 хиляди лева.

Собствениците заявиха, че дори не могат да фалират, защото, ако фалират, ще търпят санкции за неизпълнение пред Фонд Земеделие. В момента трябва да си плащаме и застраховките към фонд „Земеделие”.

Добрин Иванов, който е пенсионер, също коментира, че във фирмата пари няма. „Случи се така, че парламентът прие със Закон параграф 18 , с който ни национализираха. Повярвах на това правителство на ГЕРБ и дойдох тук с надеждата, че България е станала нормална държава. Оказа се като всяко правителство досега – това са мошеници”, коментира още той.